Condensatordoos 2514 herstellen (Algemeen)

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 09.02.2009, 16:58 (5769 dagen geleden) @ Kathodestraalbuisje

Hallo Andy,

Kortom, ik moet de condensator in serie schakelen met een weerstand.

Kan, hoeft niet. mA meter tussen de voedingsbron en condensator kan ook. Dus mA meter in plaats van die weerstand. Maar aangezien dit een voedingscondensator is, zou ik er geen weerstand tussen zetten, maar alleen de mA meter.

Dan meet ik de spanning over de condensator en als de spanning van de spanningsbron groter is dan de spanning over de condensator, dan is er sprake van een lek.

Ja. (even vanuit gaande dat je bijvoorbeeld geen 10M Ohm weerstand gaat gebruiken want dan gaan er andere dingen meespelen).

De lekspanning is dan de spanning van de bron min de spanning over de condensator.

Het gaat om lekSTROOM.

Wet van Ohm U=RxI. U is het spanningsverschil dat je meet (de spanning over R), R de weerstandwaarde, I is dan de stroom door de weerstand (en ook door de C).

Wat is een acceptabele lekweerstand voor deze condensatoren? 10 á 20 meg?

Zet de lekstroom eens af tegen de stroom door de gelijkrichter. Welk percentage is dat?

Of het volgende, een rekensommetje: vermogen P = UxI of RxIxI. Reken eens uit hoeveel vermogen er in de condensator verstookt wordt bij een bepaalde lekstroom.

Gevolg van lek is dat de condensator opwarmt. Dat kan op een bepaald moment fout gaan, en doorslag opleveren. Daar zijn bijvoorbeeld de teerknollen berucht om. Die worden lekker warm, lopen leeg/vervormen, en maken dan kortsluiting.

Ik zou zelf een lek van enkele mA nog acceptabel vinden. Let wel: in de voedingscondensator van enkele uF groot. In condensatoren op andere plaatsen (zoals C40 in het voorbeeld) gaat een lek van 1mA heel andere effecten opleveren.

Wel even in de gaten houden gedurende de eerste uren dat je de radio laat spelen.

Er zijn niet echt vaste richtlijnen voor dit soort zaken. In principe hoort een ideale condensator geen gelijkstroom door te laten. Wil je alle risico's uitsluiten, knip dan rigoreus alle oude condensatoren (en vaak ook weerstanden) uit een radio en zet er nieuwe in. Jammer van de radio vind ik dan. Met een beetje inzicht in de werking van de schakeling kun je al een hoop dingen laten zitten. Oké, kan zijn dat het toestel iets minder goed werkt dan wanneer het helemaal gereviseerd is. Is een afweging die je als gebruiker/eigenaar/reparateur maakt. Moet het toestel zonder problemen 24/7 kunnen spelen, dan alles wat maar een beetje verdacht is vernieuwen.

Ik heb mijn 372 PSA's een tijdje geleden op eenzelfde manier getest. Één kwam er al met goede 373 gelijkrichtbuis niet boven de 140V uit (onbelast). De andere ging al rap naar boven de 200V. Wat is er dan aan de hand: juist, lekke condensatoren in de PSA. Dus meten. Bleek dat bij het slechte exemplaar er enkele tientallen mA lekstroom liep. Bij het goede exemplaar was dat hooguit één mA. Te verwaarlozen dus.

Heeft iemand misschien ook een schema met de aansluitpunten van de condensatoren in het blik, want ik zou bij god niet weten wat er in zit.

Is dat niet met wat gepuzzel uit het schema en bedradingstekeningen af te leiden? Anders draden volgen in de radio waar de verschillende aansluitingen op bekende punten (buisvoetjes, weerstanden, etc) aangesloten zitten?

Groeten,

Matthias


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum