Meetingen aan een Philips E424N gedaan (Techniek Radio/TV)

door Wolfgang @, 03.09.2023, 14:02 (446 dagen geleden) @ Anton van den Oever
Bewerkt door Wolfgang, 03.09.2023, 14:51

Hi Anton

....je gaat nu uit van een enkel exemplaar waarvan ook niet bekend is wat de gegevens waren op het moment van fabricage, bovendien vermeld je niet of er iets bekend van de overige eigenschappen van de buis, zoals de conditie van het vacuüm, gas in de buis, eventuele roosteremissie (het is tenslotte een oxide kathode) enz.

De roosteremissie heb ik gecontroleerd, is er niet, dus géén gas. Plus de helling is steiler omdat het afknijppunt hetzelfde is = -5V!
Verders is de buis beter dan verwacht. En niet zo'n beetje ook.....

Een ander punt is dat er een meetfout zit in je opstelling en dat is de 100 Ω weerstand, je meet op deze wijze niet de werkelijke steilheid, maar de dynamische steilheid en dat lijkt mij ook duidelijk te zien op het beeld. De helling is duidelijk veel minder steil.
Om echt mooie karakteristieken te krijgen moet je de voedingsspanning van de triode constant houden, vaak wordt de voeding van dergelijke schakelingen gestabiliseerd en wordt er gebruik gemaakt van de foutspanning van de stabilisatieschakeling, deze foutspanning komt dan overheen met de anodestroom door de buis.

Mijn eerste gedachte was ook "meetfout".
De kromme verandert zo goed als niet met een 10 Ohm weerstand in serie= 0,02V/Div. Dat is dan de gevoeligheid van de y-versterker. Dus het is a.h.w. de statische steilheid.
Bij eindbuizen (EL84 b.v.) is dat beter en de Ia indicatie wordt dan 20mA/ Div. bij de oorspronkelijke setting 0,2V/Div.

En zoals Maurice ook schreef zou je veel meer (nieuwe!) :-) buizen moeten meten om een werkelijk idee te krijgen.

Mocht ik in het bezit van een nieuwe komen, wil ik de meeting graag herhalen.

Gr. Wolfgang


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum