B4X82a zonder MG en LG (Techniek Radio/TV)

door PA4MW @, 15.09.2023, 18:05 (19 dagen geleden)

Beste iedereen,

Ik heb laatst een leuke nieuwe B4X82a gekocht voor mijn vader. Echter krijg ik 'm maar niet aan de praat. Klacht is dat de MG en LG niet werken. Alle schakelaars zijn gereinigd, enkele verlopen composietjes en C's zijn vervangen. Alle spanningen zijn in orde. Op FM speelt de radio prima, al valt me wel op dat het afstemoog beperkt sluit (op een sterke zender circa 70% waar mijn eigen B4X82a netjes helemaal sluit). Ik heb nog even rond de AVR zowel C30, 32 als 33 gecontroleerd. Die zijn on orde, evenals de R's.

Op MG en LG is het oorverdovend stil. Afstem C gecontroleerd op kortsluiting, maar die is niet aanwezig. Oscillator aanwezig. Met een middengolfzendertje van een paar mW vlak bij de ferrietantenne pak ik wel signaal op, afstemmen werkt prima. Injecteren van MF gemoduleerd met een 1000Hz toon op de antennebus werkt ook prima. Echter valt op dat het allemaal wat zwak versterkt wordt. Als laatste redmiddel dacht ik dat wellicht de MF wat ontregeld was. Ik kom een eind met het afregelen. Echter gaat het bij S14 en S15 mis. S14 moet ik geheel uitdraaien (onlogisch, want er is nooit eerder aan gedraaid en alles was netjes verzegeld) om een wat sterker signaal te krijgen. Draaien aan S15 doet niets. Ik dacht dat wellicht S15 stuk zou zijn, dus heb ik het blikje opengemaakt. De spoel en C's intern in de spoel heb ik gecontroleerd en lijken in orde (C+/- 204pf, spoel 4 ohm). Ik heb geen goed idee wat het kan zijn, C24, R7, R4 C16 zijn in orde. Andere buiscondensatoren heb ik nog niet getest.

Ik loop een beetje vast. Wie kan me op weg helpen?

Groet,
Michael


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum