Onverprutste BX690A (Algemeen)

door gerard ⌂ @, Zeist, 22.09.2023, 14:45 (220 dagen geleden) @ Arno72
Bewerkt door gerard, 22.09.2023, 15:34

Dit toestel heb ik ook gehad, inderdaad een heel mooi ding. Leuke feature die “Glazenwasserschaal” die bij het draaien aan de bandschakelaar omhoog komt. Die ziet er op jouw foto ook nog heel mooi uit! Ik heb ‘m indertijd weer weggedaan omdat ik die knoppen aan de zijkant een beetje irritant vond. Lastig te bereiken als het in een kast staat, en ik vond het front er dan heel kaal uitzien, maar dat is allemaal een smaak kwestie natuurlijk.

De ontvangst op zo’n oude Philips is vaak verrassend goed, en dat je er zo heerlijk de kortegolfbanden mee kunt afstruinen komt volgens mij voor een groot deel door de fantastische bandspreiding. Philips heeft zes omroepbanden op de rechterkant van de schaal laten uitkomen, waar de stations toch al lekker wat ruimer uit elkaar liggen dan aan de linkerkant, en dat stukje band weer even extra uitgerekt met een seriecondensatortje aan de afstemcondensator.
Toch is het ontvangdeel, behalve de acht spoelsets voor acht banden, niet heel bijzonder. Er is geen preselectie, geen ferrietantenne, geen bandfilter, geen speciale vorm condensatorplaten, geen tweede MF-trap, geen BFO. Je merkt ook dat op iets simpeler toestellen, zoals de BX480A, stations even goed doorkomen.

Standaard wordt op zo’n kortegolfset als deze een draadantenne gebruikt. Mocht je daarmee veel storing en geruis binnenhalen, dan kun je proberen een raamantenne toe te passen. Een paar wikkelingen om een kistje met extra afstemcondensator, ik haal er leuke resultaten mee tot 10 a 12 MHz.

Heel mooi aan de BX690 is de balans uitgangstrap. Het is even puzzelen hoe die werkt. De roosters worden niet, zoals je zou verwachten, in tegenfase aangesloten. De ene buis wordt normaal aangestuurd en de andere via de kathode. Het werkt dus in klasse A.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum