Philips 2531 uit 1930 speelt weer zoals vanouds (Techniek Radio/TV)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 25.09.2023, 11:49 (218 dagen geleden)

Beste forumlezers,

Al bijna een jaar lang heeft mijn Philips 2531 op een grondige restauratie gewacht. Het toestel geeft wel wat brom, kraak en piepgeluiden, maar daar blijft het helaas bij. Bij nader onderzoek blijkt dat de blikken bus waar de condensatoren C1-2-3-4-5-6 en 8 in zitten defect is.
Ik heb al diverse Philips toestellen uit die tijd gerestaureerd en meestal waren de meer dan 90 jaar oude condensatoren nog prima. Maar ja, deze dus niet en in het afgelopen weekend heb ik de condensatordoos voorzien van prachtige moderne 630 volt exemplaren.
Het verwijderen van de condensatordoos uit het compact gebouwde chassis was een hele klus, maar het is te doen. In totaal moesten er 19 draden worden losgesoldeerd om het ding zonder schade uit het chassis te halen.

[image]

De celluloid schaal bandjes zaten niet meer mooi om de bakelieten schijven omdat celluloid nu eenmaal krimpt na lange tijd. Maar door het schroefje los te maken (zie pijl) ontstaat er een paar millimeter extra lengte en zitten de schaal bandjes inmiddels weer zoals het hoort.

[image]

De bestelde condensatoren werden precies op tijd bezorgd dankzij de super snelle levering door Jukebox Revival en dankzij de zeer duidelijke service documentatie die er van dit toestel bestaat, was het een erg leuke hobby klus om de nieuwe condensatoren een plekje te geven in de oude blikken doos.

[image]
[image]
[image]
[image]

En nu het chassis weer in de bakelieten kast zit en alle buizen en weerstanden en condensatoren gecontroleerd zijn speelt de radio weer zoals hij 93 jaar geleden ooit heeft geklonken. En dat valt mij echt niet tegen, want echt: het klinkt niet verkeerd ! Sterker nog; mijn grootouders hadden een perfecte radio-ontvangst met zo'n oude 2531 :-)

[image]

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum