Philips Tropen serie Toestellen-okt 1962 (Algemeen)

door gerard ⌂ @, Zeist, 29.09.2023, 12:19 (420 dagen geleden) @ ruudtx

Maar denk ik dan, hou het simpel, en rust ALLE toestellen uit met KG minstens 13 - 90 meter, of 11 tot 120 meter EN FM en LG en MG.
Dan werken ze overal, en dat je in sommige gebieden bepaalde bereiken niet gebruikt is niet zo belangrijk.

Voor het toevoegen van de Tropenband (zeg 60 tot 120 meter) kan ik me daar iets bij voorstellen. Het toevoegen van FM (en zorgen voor een bijpassende weergavekwaliteit) maakt een toestel wel zodanig ingewikkelder dat het jammer is om dat te doen als je het niet gebruikt.

Ik heb trouwens mijn bedenkingen bij de bruikbaarheid van korte golf op een huiskamerontvanger die alles van 16 tot 55 meter op 1 schaal heeft staan. Het is vrij lastig om zo'n ding goed af te stemmen. Dus, voor een Omroepdoos moet je je eigenlijk beperken tot lang en midden. Eventueel een KG band die maar 1 band bestrijkt zoals de 49m, of (zoals de BX300U) een 31m/25m combi.

Maar dan kan je alles in grotere hoeveelheden maken.

Dat was niet altijd een voordeel. Erres was een echte "Handels"-maatschappij en verdiende extra geld door z'n toestellen uitgekiend in de markt te zetten. Kijk maar eens naar mijn diaserie over de Erres toestellen uit 1950:
https://webspace.science.uu.nl/~tel00101/FotoAlbum/RadioCorner/Pres/Erres50.pptx
Er werd bewust met prijsdifferentiatie gewerkt, dus (vrijwel) hetzelfde toestel werd in verschillende varianten gemaakt, subtiel oplopend in prijs. Wat voor toestel je ook kwam kopen in de winkel, de verkoper had altijd wel een heel leuke extra die net zat op het model dat 50 piekjes duurder was.

Overigens werd de 120 meter weinig gebruikt,

En wordt. Volgens short-wave.info zijn er überhaupt nog maar drie 120m stations, twee Amerikaanse tijdstations en een Noord-Koreaans station. Ik denk niet dat het mogelijk is om Pyongyang hier in Nederland ooit te ontvangen op 2350. Twee jaar terug was ik in Canada voor de bruiloft van mijn dochter en zat daar op "maar" 3000km van Denver. De tijdmeldingen op 5000kHz kon ik er redelijk opvangen en zelfs bijna altijd verstaan. Afgestemd op 2500 hoorde ik er een vaag gepruttel, waarin ik de structuur van het 5000kHz signaal kon herkennen. Zo kan ik het bestaan van 120m-zenders uit eigen waarneming bevestigen.

en op de 11 meter was ook weinig te horen.

short-wave.info meldt daar alleen maar World Music Radio op 25800kHz, maar die heb ik nog nooit gehoord.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum