België en radio's in WO II (Algemeen)

door Gidi Verheijen ⌂ @, Buchten, 28.10.2023, 00:52 (191 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

België was van 1940-1944, net als Nederland, weliswaar in oorlog met Duitsland, maar de situatie in België verschilde toen nogal met Nederland. Dat gold voor het Duitse bestuur over België (België had een militair bestuur, Nederland een burgerlijk bestuur), maar ook voor de opstelling van de Belgen jegens de bezetter.

Het bezit van radiotoestellen was in de ogen van de bezetter in België een geringere kwestie dan in Nederland. In België werd dan ook geen collectieve inleveringsplicht afgekondigd. Alleen in april 1944 moesten de bezitters van een radio in een kleine strook langs de kust en in de buurt van de Scheldemond, in opdracht van de bezetter, hun radio bij hun gemeentebestuur inleveren. De Duitsers vreesden toen namelijk een invasie door de geallieerden vanaf zee. Ze wilden voorkomen dat de bewoners van het betreffende gebied dan via de radio instructies van de geallieerden zouden krijgen. Die verwachte invasie vond uiteindelijk ook op 6 juni 1944 (D-Day) plaats.

Uit mijn onderzoek is gebleken dat toen ongeveer 70.000 radiotoestellen zijn ingeleverd. Die toestellen zijn evenwel in gebouwen van de betrokken gemeenten opgeslagen. Bij de bevrijding in september 1944 konden de meeste toestellen weer aan de eigenaren worden teruggegeven.
Nederlanders die WO II hebben meegemaakt, of kort daarna zijn geboren, zijn bekend met de diefstal door de bezetter van metalen, fietsen, radio’s, etc. Na de bevrijding waren nog maar weinig Nederlanders in het bezit van een radio.
In het collectieve geheugen van de Belgen is nauwelijks bekend dat België ook, zij het op kleine schaal, te maken had met inlevering van radio’s. De verklaring daarvoor is dat na de bevrijding vrijwel alle Belgen nog in het bezit van hun radio waren.

Zie voor verdere details mijn boek “De opeising van radiotoestellen in België in WO II”.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum