Info over Elfre spoelen set? (Algemeen)

door Herm Willems @, Maastricht, 02.11.2023, 21:12 (185 dagen geleden) @ M Jonink

Hi Martin,

Deze spoelen lijken op honingraatspoelen, maar zijn dat niet. Bij de derde spoel van links kan je zien dat er tussen de twee, zich aan de buitenzijde bevindende schijven, nog een aantal schijven zitten. Ik schat een stuk of 4, 5. Die dienen om de afzonderlijke spoelen van elkaar te scheiden. Zo bestaat elke spoel dus uit meerdere spoelen in één behuizing. Dat deed men om betere HF-eigenschappen te krijgen, door op die manier de capaciteit tussen de draden zoveel mogelijk te verkleinen. De Coronaspoelen van Idzerda (die midden 1922 op de markt kwamen) waren volgens hetzelfde principe gemaakt. Ik vermoed dat dat de eerste Nederlandse spoelen waren die volgens dit systeem gemaakt werden.
Maar ook de 'Schijfspoelen' van het merk Transforma (Amsterdam-C) hadden een dergelijke constructie. Die werden o.a. geadverteerd in de AVRObode van 28 maart 1930.

Op basis van die info kunnen deze spoelen dus (helaas wel zeer ruim) gedateerd worden tussen 1922 en 1930.

Het getal geeft het aantal windingen aan. Maar dat zul je wel al ontdekt hebben denk ik.
Op zich zegt dit getal niet zo heel veel. Ik heb metingen gedaan aan diverse merken 'stekkerspoelen', dus ook honingraatspoelen. Maar de waarden liepen nogal uiteen.

Voorbeeld: vier spoelen '200', van resp. de merken Transforma, Sinus, TT en AoA. De gemeten waarden liggen tussen 1,86 en 3,03 mH.

Ik ken dit merk niet. Maar mocht ik ze eens tegenkomen (ik snuffel nogal eens in oude radiotijdschriften) dan laat ik het je weten.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum