De BX520A in ere hersteld... (Algemeen)

door gerard ⌂ @, Zeist, 14.11.2023, 15:07 (193 dagen geleden) @ Mans Veldman

De osc. in de BX520A is verbazend stabiel, SSB detectie verloopt niet..
https://youtu.be/7WyqLs1Q8gg?si=tiSe6DRpymapGc7J

Met je meetzender injecteer je de draaggolf in Radiofrequent. De stabiliteit van de oscillator van de radio is dan van minder belang. Immers, een verschuiving van de oscillatorfrequentie beïnvloedt zowel het SSB signaal als de draaggolf en hun "afstand" in de detector blijft gelijk.

Wil je echt testen of de oscillator van de BX520 stabiel is, zet dan eens je oscillator op de middenfrequent: 452 kHz. Dan is het een heel gepruts om er verstaanbare spraak uit te krijgen, omdat je extreem nauwkeurig moet afstemmen. Frequentiemodulatie van je oscillator uit zich dan als een schor geluid van de amateurs.

Als je voor de grap eens probeert of je de BFO ook op de spiegelfrequentie kunt injecteren, zullen de frequentie-afwijkingen van de oscillator opeens verdubbeld worden. Ga maar na, als bv je oscillator 10Hz hoger gaat staan, ligt hij 10Hz verder weg van je SSB signaal maar 10Hz dicterbij de oscillator. In de detector betekent dit dat het signaal 10Hz hoger komt te liggen en de BFO 10Hz lager, de relatieve verstemming is dus 20Hz.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum