Philips 2601 condensatoren (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 03.12.2023, 18:04 (147 dagen geleden) @ Jonathanie

Allereerst nadenken over wat daadwerkelijk nodig is om te vervangen en dingen nameten, voordat je dingen gaat doen. Ik zie allemaal condensatoren die zeer kleine waardes hebben, die waarschijnlijk in de HF secties zitten en waarschijnlijk niet lek zijn want bijvoorbeeld zilvermica.

De spanning kan je meten. Meestal komt de spanning niet boven de 400v uit. In specifieke toestellen wel. Ik denk niet dat dat hier het geval is, maar meten is weten. Verwijder alle buizen behalve de gelijkrichter, en test het even. De spanning zal flink hoger zijn dan wanneer het toestel in bedrijf is. Meet je maar 200v of iets in die richting, dan is sowieso de afvlakking en ontkoppeling in erg slechte staat.

Philips maakte in de jaren 20 condensatorblikken die soms nog gewoon goed zijn. Koppel dus even een voor een de condensatoren van het blik aan één kant los, en meet de lekstroom.

Daarnaast zijn er ongetwijfeld condensatoren die parallel staan met een weerstand. Als een condensator een lekweerstand van 1M heeft (erg slecht) maar parallel staat aan een weerstand van 47k bijvoorbeeld, dan heeft de lek geen effect op het werken.

Alleen voor de koppelcondensator (indien aanwezig, kan ook trafokoppeling zijn - ik heb het schema niet voor me) geldt dat iedere lek onacceptabel is.

Brom is wel inderdaad vaak een capaciteitsloze of lekke afvlakcondensator. Maar het kan net zo goed storing ergens van zijn.

Kortom, even pas op de plaats. Dingen vervangen in de hoop dat het gaat werken, zonder dat je hebt gekeken wat er nou eigenlijk mis is, is meestal een slecht plan.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum