23TX482, vermoedelijk problemen rond AVR schakeling (Techniek Radio/TV)

door Gert Wouters @, 10.12.2023, 17:07 (140 dagen geleden)

Een tijdje terug berichtte ik over in onderwerp vernoemd toestel in SBR kast. Focus slecht. Na regenereren was het beeld lekker scherp en strak. Na enkele uurtjes proefspelen in mijn werkplek deed hij het prima en kon de retro-kamer in.

Helaas kwam daar wat aan het licht.
In de werkplek zit ik vlak tegen twee RF modulatoren die resp. op kanaal 4 en 45 uitzenden. Op beide frequenties getest en alles prima. In de retro-kamer staat een aparte modulator die uitgeeft op kanaal 6 en die achter een DVD speler hangt. Ik weet uit ervaring dat die een iets zwakker video signaal uitgeeft dan die twee modulatoren in de werkplek. Normaal is dat geen probleem.

Hierop aangesloten was er nauwelijks contrast te zien. Contrast regelaar op 1/4 of max, geen verschil. Geluid blijft krachtig en perfect.
In eerste instantie was kanaal 4 OK, maar dit is gaandeweg ook beginnen te verzwakken.

Ga ik in de AVR schakeling meten, dan meet pen 3 van B12p2 de opgegeven 75V, op de anode meet ik 95V. Hier is iets geks. Zet ik hier mijn meetpen op van m'n Fluke multimeter, dan daalt die spanning naar 85V en verdwijnt het beeld volledig.
Aan de andere kant van VDR R130 is er -2V die daalt tot -5V als ik op die anode meet. Blijkbaar hoe negatiever daar, hoe minder video er door gelaten wordt, terwijl het geluid steeds goed blijft.

Wie kan en wil me een woordje uitleg geven over hoe die schakeling eigenlijk werkt?

Tijdens meten en bekijken stond de tv een uurtje aan, sindsdien is het beeld via band I even slecht als op band III.

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum