scheidingstrafo verhouding (Techniek Overig)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 16.12.2023, 00:16 (135 dagen geleden) @ castafiore2010

Ik ook, ik begrijp bijvoorbeeld niet wat het uitmaakt of een Variac vóór of nà de scheidingstrafo geplaatst wordt, zoals Anton stelt.

Als het om het spanningsverschil gaat zul je inderdaad geen verschil merken maar toch zijn er 2 goede redenen om de variac voor de scheidingstransformator te plaatsen,
Ten eerste neem ik aan dat de transformator enige mate van beveiliging tegen overbelasting krijgt in de vorm van tenminste een zekeringetje en als je dan een 1000 VA (ringkern) variac daar achter inschakelt vormt dat voor die 160 VA trafo zowat een volle sluiting en blijft er van de zekering niets meer heel.
Baarbij komt nog dat zo'n variac veel lekkerder regelt vanuit een lage impedantie.

En ten tweede, je wilt een zo goed mogelijk isolatie van het net en daarom wordt er achter een scheidingstransformator voor gebruik op de werkbank slechts 1 toestel aangesloten.
Daarbij komt nog dat de meeste variac's bij de hobbyist thuis vrijwel nooit nieuw zijn aangeschaft en er vaak al heel wat jaartjes van al dan niet zwaar gebruik op hebben zitten met de daarbij verslechtering van de isolatie weerstand, denk alleen maar aan het slijpsel van de koolborstel of zaken die er mogelijk wat onveilig zijn ingebouwd zoals zekeringen, meterjes, neon lampjes, enz.

Denk niet dat dit allemaal wel meevalt, een aantal jaren geleden hebben we in het radiocafe eens een avond gedaan waarbij met behulp van een professionele NEN 3140 tester allerlei zaken zoals variac's, soldeerbouten enz. getest konden worden.
Vooraf was gevraagd aan een ieder een apparaat mee te nemen en waarbij na afloop een aantal bezoekers toch wel enigszins gedesillusioneerd met hun toestel weer naar huis gingen.;-)
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum