Stereo-versterker Mono weergeven (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 16.12.2023, 18:44 (341 dagen geleden) @ Andrew
Bewerkt door soundman2, 16.12.2023, 19:18

Ik heb nog één vraag aan jullie.........

Ik speel nu af met spotify via blue tooth verbinding. De versterkers zijn stereo en hebben dus 2 uitgangen maar ik heb maar één uitgang aan de speaker gesoldeerd. dan mis je dus een deel van het geluid.

Nu lees ik daar van alles over.... sommigen schrijven dat je dan een weerstandje in de draden moet zetten en dat je ze dan gewoon aan elkaar kunt solderen. Anderen schrijven dat je dan meteen de uitgangen van de versterker opblaast..... ook welke weerstand is nogal wat discussie over. De één schrijft 4k7, de ander schrijft 0,1 ohm......

Logisch gezien lijkt me dan een diode meer verklaarbaar omdat je dan stroom terug naar de uitgang afblokt. maar ik heb daar echt geen verstand van :-)

Heeft iemand van jullie daar toevallig ervaring mee?

Voor de duidelijkheid werd deze draad door Forumbeheer afgescheiden van een andere.

Twee uitgangen echt parallel, kan in principe wel, maar dan moeten de eindtrappen exact gelijke werking hebben en beide hetzelfde signaal. Professionele eindtrappen kunnen daaraan voldoen, omdat ze voor dat doel wel gebouwd worden.
In huis tuin en keukenversterkers is het ook wel mogelijk, als je de ingang van de eindversterkers doorverbindt, zodat je zeker weet dat het ingangs signaal exact gelijk is , onafhankellijk van enige klank of volume) regeling. Soms wordt nog een vereffenings weerstandje in elk kanaal gezet. (Een links/rechts stereokanaal kun je nooit met de uitgangen van de versterker aan elkaar leggen omdat de signalen verschillend zijn.).

Nu zet ik spotify op standje mono en dat is redelijk ok, maar ik zou liever de 2 kanalen vanuit de versterker rechtstreeks op de speaker aansluiten.

Je bereikt er niets mee. De uitgangsspanning wordt niet hoger en het afgegeven vermogen aan een luidspreker zal daardoor ook niet toenemen. Het indrukken van de monoknop op je versterker is een van de goede manieren om het linker en het rechter signaal bij elkaar op te tellen.

Het weerstandje van 4K7 is belangrijk als je bijvoorbeeld een voorversterker gebruikt die niet kortsluit vast is. De uitgangsweerstand wordt door de fabrikant soms heel laagohmig naar buiten gebracht, en kan een heel lage impedantie hebben.
Stel je voor dat op een kanaal even geen geluid is en het andere wel. Het kanaal met geluid zal dan energie gaan leveren aan het kanaal zonder signaal.Kernachtig gezegd, het spelende kanaal zal door het stille kanaal worden kortgesloten. Er is dus en kans dat je de uitgang van de voorversterker opstookt.
Weerstandjes genoemd van 0,1 Ohm worden wel gebruikt om eindtrappen parallel te schakelen zoals ik boven al omschreef. Het dient dan voor de vereffening van heel kleine verschillen en er voor te zorgen dat beide eindtrappen evenveel energie leveren aan de belasting.
Stel dat een eindtrap zonder vereffening een paar tiende volt meer levert, dan zal de andere niet meer bijdragen......Het kanaal met de hoogste spanning zal zelf energie gaan leveren aan de andere.
Het gebruik van diodes is helemaal een misser. Je gaat je audiosignaal dan gelijkrichten,
ik denk dat je dan wat hoort wat je helemaal niet wil.

maar ik heb daar echt geen verstand van :-)

Tja een beetje zelfkennis is nooit weg.
Tenslotte, waar je de twee stereokanalen samen voegt is onbelangrijk, het maakt voor de weergave niets uit. Dus of je het in de BT module doet of met de monoknop van de versterker, de klank verandert daardoor niet.

Overigens denk ik dat het hier over apparatuur gaat zonder buizen en dat hoort dan thuis op het transistorforum!


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum