Vragen over de vroege stereo proeven op de mg in NL (Algemeen)

door Wolfgang @, 08.01.2024, 15:38 (112 dagen geleden) @ Wolfgang

Kort geleden heb ik meer informatie over de vroege (1960) am stereo in NL gevraagd en ook gekregen. Hiervoor mijn dank! De bedoeling was, zoiets als experiment zelf in elkaar zetten m.b.v. een bouwdoos (Kosmos Radio -Technik).

[image]

Twee aparte ontvangers voor 746 kHz en 1007 kHz zitten op één board en geven de beide kanalen rechts en links gescheiden op de hoofdtelefoon.
Het is een éénkringer dus men kan wenig selectie tussen beide frequenties verwachten. Dat was een groot probleem in het begin. Door de toepassing van de Ultra-Audion schakeling kon ik dat grotendeels verhelpen. De antenne aankoppeling via de Philips trimmers mag dan ook niet te sterk zijn. Al met al is de gemeten kanaalscheiding rond de 30dB...

Met de moderne hoofdtelefoon's is de geluidssterkte te zwak. Die zijn geoptimaliseerd op beste weergave over een groot frequentiebereik, niet op rendement. Het beste presteren de oude hoogohmige types. Ik gebruik de NEUFELDT & KUHNKE, zeker 90 jaar oud. De aansluiting moest worden aangepasst anders is het geen stereo!

[image]

Natuurlijk heb ik met mijn huiszender 5TX-Luzern (>Google) het geheel uitgeprobeerd. Als test diende een CD van James Last. Het nummer „Love Story“ is een wat ouderere opname waar men destijds op het overduidelijke stereo-effect lette. Dat was toen gewild.
En ja hoor, goed te herkennen, maar de geluidskwaliteit, vreselijk......

Niet vergeten, het was maar een experiment.

Gr. Wolfgang


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum