B7X44a/01 ALARM (Gezocht)

door soundman2 @, Wouw, 08.01.2024, 20:47 (119 dagen geleden) @ Broertje Jan
Bewerkt door soundman2, 08.01.2024, 21:23

AD3800AM zijn inderdaad 800 Ohm luidsprekers.
Dit toestel heeft "Rapido Sound", een knopje waarbij de hoogspanning van het toestel wordt uitgeschakeld en de gloeidraden aanblijven. Na gebruik van het knopje heb je dan meteen geluid. Er is wel een groot nadeel, de voedingstrafo kan daardoor defect raken. Om de hoogspanning uit te schakelen wordt nl de centertap van de hoogspanningswikkeling losgekoppeld van aarde. De deze aansluiting ligt dus normaal op aardpotentiaal. In de stand "Rapido Sound" voert dat punt de hoogspanning van wel 350 volt en dan treedt er vaak overslag op naar het aardscherm van de trafo, feitelijk exit voor de trafo. In dat geval kun je het aardscherm van aarde losmaken en als de windingen verder niet beschadigd zijn werkt het allemaal weer. Beter is het de "Rapido Sound" schakelaar door te verbinden zodat het genoemde fenomeen niet meer kan optreden.(Contacten A16 en A18 van SK A).

[image]


De teerknollen op de uitgangstrafo kunnen geen kwaad als ze sluiting maken. De eindbuis wordt dan alleen extra belast met een weerstandje, dat kan uitbranden bij een hoog volume. Meer gaat er meestal niet stuk. 630 Volt doorslag blijft wel heel.
Wat ik veel kwalijker vind is de zekering in de anodeleiding. Als die defect raakt, kost dat vrijwel zeker een eindbuis.

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum