Historische waarde? (Algemeen)

door Herm Willems @, Maastricht, 27.01.2024, 21:08 (93 dagen geleden) @ Wijnand

Veel radioverzamelaars keuren dergelijke bouwsels geen blik waardig. Slechts fabriekskastjes mogen op de witte bouwmarktplanken.

Maar in de vooroorlogse jaren was een radiotoestel niet voor iedereen weggelegd. In dat geval ging je snuffelen in de vuilnisbak van de plaatselijke radiozaak. Daaruit diepte je afgedankte onderdelen op. Vervolgens ga je daarmee experimenteren en na veel zweetdruppels, zuchten, brandblaren, gevloek en geklooi komt er zowaar muziek uit. Maar dan gaat de brom je irriteren. Andere opstelling van de trafo lost dat op. Vervolgens vind je een betere eindlamp. Zo ontstaat er uiteindelijk een toestel waar úren werk in zit. Maar je krijgt er beide Hilversums prima op door. Bewonderende blikken van je XYL, die dit niet voor mogelijk had gehouden.

Moet je daar een label met een bepaald bedrag aan hangen? Ik zou zeggen: vijf euro. Heeft dat ding historische waarde? Jazeker. Het is een creatie met een onbekende geschiedenis, in tegenstelling tot fabrieksradio's van hetzelfde type, die onderling slechts verschillen door de structuur van het gebruikte fineer.

@Soundman2: ik weet wel zeker dat er geen tweede van op deze wereld is.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum