Kabeltje van stereo naar mono (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 23.02.2024, 13:35 (67 dagen geleden) @ Hans Op den Camp
Bewerkt door soundman2, 23.02.2024, 13:46

De twee signalen van de 3,5mm plug knoop je het beste aan elkaar met inderdaad twee weerstandjes. De Waarde ligt goed tussen 1 en 10K Ohm. Je heb dan geen problemen met hoge tonen afval door de kabellengte en ook geen last van versterkeringangen die soms maar 10K Ohm zijn, waardoor het signaal verzwakt.
De TK5 is even opletten. Hij heeft vier signaal ingangen. Meest gebruikt bij DIN is de radioingang, maar die vereist een hoogohmig aanpas weerstandje in de radio, omdat in principe de signalen herleid worden naar microfoon niveau. De TK5 heeft echter ook een ingang "PLATTE". Dat is een hoogohmige pick-up ingang, bedoeld voor een kristal PU etc en daar kan meer dan 100mV op ingestuurd worden. De drie-polige Din ingang is echter volgens een oude norm aangesloten en verwacht signaal op pen 1. Tegenwoordig is dat 3 (+5).
Het knooppunt van je twee weerstandjes soldeer je dus op pen 1 en de afscherming op pen 2.
Je moet de knop voor de juiste ingang kiezen.
Als je het kabeltje ook wil gebruiken voor andere recorders, die vaak alleen een micro en een radioingang hebben, dan neem je in plaats van de twee voorgestelde weerstandjes twee weerstanden van 1M Ohm. (Zoals je kunt zien ontbreekt in de radioingang een "R11".
De kabel moet dan wel worden aangesloten op de radio ingang.

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum