PLL- gestuurde VHF modulator (artikelen...) (Techniek Radio/TV)

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 16.02.2009, 11:18 (5571 dagen geleden) @ Francesco

Hallo Francesco,

Zal een klein beetje off topic zijn, maar beantwoord het toch (het artikel staat immers op dit forum, nietwaar).

Ik heb ze ook hier liggen. Valt mij nog wel mee die pootjes, ik soldeer regelmatig ook aan kleiner spul.

Wat je zou kunnen doen is een gaatjesprint met eilandjes kopen met een afstand tussen de eilandjes van 1.27mm. Die bestaan, maar zijn wellicht niet op elke hoek van de straat te koop. Ik heb er indertijd (een jaar of 4-5 geleden) eens eentje bij Conrad besteld. Niet echt goedkoop weet ik nog. En dan daarop verder werken.

Wat je ook kunt doen is het IC netjes met korte draadjes in een standaard DIL voetje bevestigen. Dus eerst IC in het midden van het voetje vastlijmen, en dan voorzichtig draadjes aan de pinnen solderen.

De afmetingen: op zich kun je om netjes te solderen nog best een grote punt gebruiken bij deze pinafstand.
Wat VEEL belangrijker is, is dat je snel en in één keer goed kunt solderen. Dat betekent dus een bout van de juiste temperatuur en voldoende vermogen. Al lijkt het overdreven, ik soldeer zelf met een temperatuurgeregelde Weller WSP-80 bout. 80 Watt, ja. Maar goed geregeld, en met de juiste punt hoef je maar een seconde de boel aan te raken en het zit vast. Dus weinig warmte (door de temp. regeling) gedurende korte tijd de chip in. Het gevaar met kleine ongeregelde boutjes van bijvoorbeeld 10 of 15 Watt is dat de bout veel te heet wordt (meer dan 450 graden C) is geen uitzondering, maar door de zeer kleine warmtecapaciteit van de punt veel te snel afkoelt. Vaak tot onder de ideale temperatuur om te solderen. Wat er dan gebeurt is dat je de bout te lang tegen het werkstuk aan houdt, waardoor er teveel hitte in het chipje wordt gepompt. Van te lang bij een wat lagere temperatuur gaat het eerder stuk dan heel kort bij een wat hogere temperatuur.

In de datasheet van het IC kun je ongetwijfeld vinden hoe lang je mag solderen en bij welke temperatuur dat aanbevolen wordt.

Wat je zou kunnen doen als jouw soldeerpunt echt te dik is (ik heb dat in het verleden wel eens gedaan), is een stuk installatiedraad om de punt wikkelen, en het uiteinde daarvan op de juiste vorm brengen met een vijltje/schuurpapier. Helaas vreet warm soldeertin nogal gauw in op blank koperen punten, dus je moet het vaak schoonmaken.

Brom van trafo's, storing, etc lijkt mij wel meevallen mits je de standaard regels in acht neemt. Draden kort houden, voldoende ontkoppel C's gebruiken, en het geheel inbouwen in een blikken doosje.

Groeten,

Matthias


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum