Philips loop afstemkoort draaicondensator....lukt me niet (Techniek Radio/TV)

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 25.03.2024, 21:25 (32 dagen geleden) @ robbie

Dag Rob,

Ik weet niet hoever je ermee bent, maar ik vond in mijn archief een foto rapportage van een BX310a, voorzien van aanwijzingen. Hieronder wat ik heb gevonden. Het is niet allemaal hetzelfde als in jou radio, maar de loop van het koord wel. De stalen snaar van de wijzer is anders. Veel leesplezier!

Afstemsnaar vervangen bij Philips BX310a

Afgelopen week kreeg ik dit toestel ter reparatie aangeboden. Het gehele toestel heeft erg vochtig gestaan en dit is te zien aan zowel de kast als het chassis. Voordat ik over ga tot de elektrische reparatie, maak ik eerst het mechanische deel in orde. Na een flinke schoonmaak beurt, constateerde is dat de afstemknop vast zat, deze bleek vastgeroest. Ook het originele schaalkoord was behoorlijk aangetast voor vocht (en roestvlekken).
Na demontage ziet het er zo uit

[image]

De afstem as kan in de boormachine worden geplaatst en dan met schuurpapier, Scotch Brite en ten slotte met commandant nummer 4 worden schoongemaakt. Op deze foto is goed te zien dat de as erg verroest is:

[image]

Het gedeelte waar het koord overheen loopt moet mooi glad zijn en mag absoluut geen ruw oppervlak hebben. Het koord slijt dan erg snel door en het koord kan, als het einde van de schaal is bereikt, niet doorslippen. Hieronder een foto van het oude koord:

[image]

En dit is het nieuwe koord, besteld bij Ben Dijkman. De “kreukels” die je ziet komen doordat het koord op een stukje karton heeft gezeten.

[image]

Hieronder het koord nadat het op lengte is gemaakt en voorzien ven beide geleiders.

[image]

Een lange liniaal helpt bij het op lengte maken van zo’n afstemkoord, maar met een duimstok of rolmaat gaat het ook.

[image]

Dan het terugplaatsen van de nieuwe snaar. Begin met snaar “A” uit de servicedocumentatie, deze ligt achterop. De lengte van snaar “A” in de service documentatie klopt niet; de juiste lengte is 433mm. Eerst aan het bakelieten wiel vastmaken en dan enkele slagen om de afstem as leggen:

[image]

Daarna de rest van snaar “A” plaatsen. Vastmaken aan de veer heeft (nog) geen zin. De snaar kan immers nog niet worden aangespannen.

[image]

Hierna snaar “B”. Ook bij het bakelieten wiel beginnen, daarna op de afstem as.

[image]

Tenslotte ook naar de afstemcondensator en de geleider bevestigen.

[image]

Als laatste bevestig je beide koorden aan de veer. Als het goed is staat er nog geen (of bijna geen) spanning op het koord, ze liggen nog slap.

[image]

Als laatste plaats je de messing bus terug waarmee de veer (en dus ook de koorden) op spanning worden gebracht:

[image]

Voor de duidelijkheid nog twee foto’s van de nieuwe snaar en hoe deze loopt:

[image]

[image]

De gehele afstemming moet soepel lopen, zonder oneffenheden. Aan het begin en eind van de slag van de afstemcondensator moet het koord over de afstem as slippen zonder dat er extra spanning op een van beide koord eindes komt te staan.

Misschien heb je iets aan de foto's, ik was vergeten dat ik ze gemaakt had :-D

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum