Soldeer vraag:
Wat voor soldeertin/draad en soldeervloeimiddel gebruiken jullie bij reparaties in buizenradio's?
In de tips en trucs kom ik S39 tegen maar dat lijkt mij best een agressief spulletje?
Soldeertin: met of zonder lood??? wat is de beste draaddikte?
Groeten!
Soldeer vraag,
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 01.04.2024, 20:23 (234 dagen geleden) @ Jarne
Soldeertin 60/40 of 63/37, dus loodhoudend, met harskern. Je hebt dan geen vloeimiddel nodig.
Overigens gebruik je bij elektronica ook nooit S39, dat is veel te bijtend. Hooguit als je een chassis inelkaar soldeert, maar dat spoel je dan heel goed na voordat je er onderdelen op monteert.
Soldeer vraag,
door M. van Dijk , Moergestel, 01.04.2024, 22:08 (234 dagen geleden) @ Jarne
Mijn persoonlijke voorkeur ligt bij 60/40 met een harskern. Ik geloof ook niet dat je zomaar loodvrije tin mag mixen met de loodhoudende tin in je radio zonder de soldeeroogjes/printplaat netjes schoon te maken. Als dikte gebruik ik voornamelijk 1,5mm en 1,0mm voor wat fijner werk.
Zoals Maarten al heeft aangegeven, S39 is behoorlijk vies spul en hoort eigenlijk niet thuis in de elektronica. Als het vloeimiddel in het tin zelf niet voldoende is (bijvoorbeeld bij het solderen van een chassis, antenne of ander mechanisch onderdeel), zou je ook kunnen overwegen ooit een zak "colofonium hars" te halen bij een labshop, muziekwinkel, kunstzaakje... Werkt fantastisch en maakt ook vrij makkelijk schoon.
Wat loodvrije tin betreft...
Op mijn werk zijn we geforceerd loodvrije tin te gebruiken omdat onze apparatuur aan RoHS moet voldoen. We gebruiken daar een best agressieve industriële flux (chipquick) omdat het anders best lastig is een goede soldeerverbinding te maken. Je zit dan al gauw ook onder een goeie afzuiging, de temperatuur van je soldeerbout ligt dan ook eens stuk hoger en iedere print moet ook goed schoongemaakt worden met isopropanol (bij voorkeur in een ultrasoonbad). We hebben ook al weleens spullen teruggestuurd gekregen waar het probleem uiteindelijk lag bij "whiskers" die het een en ander kortsloten.
Je moet het met een korrel zout nemen, maar ik heb ook van verschillende mensen gehoord dat de flux voor loodvrije tin een stuk schadelijker is voor je gezondheid dan het lood in loodhoudende tin en het moeilijker is om jezelf daartegen te beschermen (sterke afzuiging VS ramen open en je handen wassen). Of er ooit écht goed onderzoek naar gedaan is ben ik niet op de hoogte van.
Persoonlijk ben ik hierom een grote voorstander voor het gebruik van loodhoudende tin. Ik hoop dat je wat aan deze info hebt.
Groeten,
Mareijn
Soldeer vraag,
door Ouwe Schipper , Sassenheim, 01.04.2024, 22:47 (234 dagen geleden) @ M. van Dijk
Bewerkt door Ouwe Schipper, 01.04.2024, 23:07
Van die colofonium heb ik nog een bèste hoeveelheid staan
Destijds op dit forum heel wat van verkocht, zie
https://nfor.nl/index.php?id=313021
Vertèl maar als je er iets in ziet
Nico
--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg
Soldeer vraag,
door Laurens , Zaandam, 01.04.2024, 22:41 (234 dagen geleden) @ Jarne
Bewerkt door Laurens, 01.04.2024, 22:57
Waar precies heb je s39 gelezen bij de tips en trucs? Niemand hier heeft bij mijn weten ooit aangeraden om s39 te gebruiken voor het solderen van elektronica, en de tips en trucs werd samengesteld op basis van forumbijdragen.
S39 gebruik je voor het solderen aan chassis (idealiter kale, geheel ontdaan van alle onderdelen, omdat je een flinke pook moet gebruiken om 'm op te stoken), metalen buizen of plaatwerk. Ik wil het een enkele keer wel gebruiken voor het solderen van dunne metalen pijpjes.
Voor in loodhoudende radio's gewoon 60/40 of 63/37 tin met harskern gebruiken. Vermijd de allergoedkoopste merkloze tin, al het andere is gewoon goed.
Losse flux is meestal niet nodig. Je kan een willekeurige no clean elektronicaflux kopen als je het echt nodig hebt, maar het hele punt van soldeer met harskern is dat je dus geen flux hoeft toe te voegen.
--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.
Soldeer vraag,
door Goldline , Oranjedorp, 01.04.2024, 23:29 (234 dagen geleden) @ Jarne
Indien je buiten het 60/40 loodhoudende soldeertin nog Flux wilt gebruiken,
zou ik gaan voor de Flux "viltstift" van Chemtronix 8200.
Gebruik dit al 6 jaar en nog steeds de de eerste stift.
--
Cees PA1DBA
Soldeer vraag,
door Anton van den Oever , Hazerswoude-dorp, 02.04.2024, 10:18 (233 dagen geleden) @ Goldline
Gebruik dit al 6 jaar en nog steeds de de eerste stift.
Toch wat vaker solderen dan .
Soldeer vraag,
door soundman2 , Wouw, 02.04.2024, 10:37 (233 dagen geleden) @ Anton van den Oever
Bewerkt door soundman2, 02.04.2024, 11:07
Ook soldeerpastas in doosjes of andere verpakkingen zijn voor de loodgieter. Die mag voor waterleidingen ook al geen S39 meer gebruiken, (ze hebben het allemaal wel ergens staan, omdat het ideaal soldeert als metalen niet 100% schoon zijn). Er is ook soldeer met een agressief soldeermiddel in de kern. Je merkt dat gauw genoeg, omdat het vloeimiddel een sissend geluid maakt bij het solderen. De anderen gaven het al aan, voor de hobby alleen echt harskernsoldeer. Je hoeft de harsresten in principe ook niet te verwijderen. Alle andere vloeimiddelen zijn min of meer corrosief en zullen op termijn de electrische componenten aantasten(als de restanten niet grondig verwijderd worden)!
Het voordeel van de magnastat is, dat de transformator geen regelknoo heeft en de bout de juiste temperatuur heeft. Veel modernere typen kun je de temperatuur zelf instellen, met het gevolg dat veel bouten op een te hoge temperatuur staan, soms wel meer dan 400 graden. Nadeel daarvan is dat vloeimiddelen verbranden, de soldeerpunt overmatig slijt en halfgeleiders, zoals transistoren en diodes veel te heet worden en defect raken. Voor normaal harskernsoldeer is 320 graden een prima temperatuur.
Nog een tip, oude soldeerlassen soldeer je het beste los door even nieuw harskernsoldeer of een beetje hars toe te voegen.
Bij veel radio's zijn de draadjes ingehaakt en soms lastig los te krijgen. Het is dan slim om het defecte onderdeel gewoon met en klein tangetje eruit te knippen en het nieuwe onderdeel op die plaats vast te solderen. Voor kleine onderdelen is inhaken niet persé nodig.
Soldeer vraag,
door huub.jak , 02.04.2024, 10:40 (233 dagen geleden) @ soundman2
Ik gebruik ook gewoon de ouder wetse ERSA 30 Watt boud
die warmt goed door met gewoon de bekende Tin
ik vind die stationen maar KLo,T
voor dat oude buizen gebruik
Huub
Soldeer vraag,
door soundman2 , Wouw, 02.04.2024, 10:54 (233 dagen geleden) @ huub.jak
Ik gebruik ook gewoon de ouder wetse ERSA 30 Watt boud
die warmt goed door met gewoon de bekende Tin
ik vind die stationen maar KLo,T
voor dat oude buizen gebruik
Huub
Och ik mag over mijn meer dan dertig jaar oude Weller magnastat niet klagen hoor. Het ding is 60 Watt en temperatuurgeregeld (magnastat). Je kunt er verschillende soldeerpunten in zetten , wat wel eens handig is. Voor het "loodgieterswerk" in onze hobby heb ik nog een zgn Philips PIT bout (fabrikant Zeva) Prima om bijv blik te solderen etc. Het ding is ruim 100 Watt en van het type "van dik hout zaagt men planken".
Soldeer vraag,
door Peter1952 , 03.04.2024, 22:35 (232 dagen geleden) @ huub.jak
Sorry Huub, maar ik soldeer al heel lang alleen nog maar met Weller soldeerstations. De temperatuur van de stift wordt mooi constant gehouden en als je een keer iets zwaarders moet solderen zorgt het station ervoor dat de temperatuur van de stift nauwelijks daalt.
Ik reviseer regelmatig oude radio’s en versterkers en ik heb nooit problemen.
In feite zijn al die bouten zonder thermostaat niet geschikt voor continu werk. Ze worden steeds heter en op een gegeven moment verbrandt de stift. Je moet ze ook niet een nacht aan laten staan, dat kost je een stift.
Verbrande stiften komen bij goede soldeerstatios nauwelijks voor.
Groeten,
Peter
Soldeer vraag,
door huub.jak , 03.04.2024, 22:53 (232 dagen geleden) @ Peter1952
Ja ik denk dat je er ook goed mee omgaat
wat betreft de gebruiks warmte op de stift
soms heb ik gezien dat de soldeer plaats
een krenten bol is niet vloeiend .
huub
Soldeer vraag,
door Goldline , Oranjedorp, 03.04.2024, 23:15 (232 dagen geleden) @ huub.jak
Voordat ik het weller-station ontdekte (1976) gebruikte we in de werkplaats de Ersa30 met de zogenaamde Ersadür stift, dit was al een zilverkleurige stift die niet zo wegvrat als de koperen uitvoering.
Daarna alleen nog met Weller stations gewerkt ,en nog een uitstapje naar een originele Hakko, die op zich ook prima beviel.
--
Cees PA1DBA
Soldeer vraag,
door Armand , 04.04.2024, 07:28 (232 dagen geleden) @ Peter1952
Ik gebruik nog steeds een digitaal soldeerstationnetje dat ik zo'n 10 jaar geleden kocht.
Groeten, Armand
Voor het echt zwaardere werk heb ik deze met verwisselbare stiften .Helaas zijn de stiften niet meer leverbaar en moet ik ze zelf maken.
Soldeer vraag,
door huub.jak , 04.04.2024, 09:45 (231 dagen geleden) @ Armand
DAT is een oude POOK
die moet nog op het Gas liggen
Die behoort in het museum .
Maar ik bedoel maar als men in een ouden
radio door het Service Luik gaat solderen
Dan is een Lange Pook makkelijk wel
Ja bij die ERSA 30 watt daar kocht ik ook de duren stiften
tegen weg vreten .
Huub
Soldeer vraag,
door ejrietbergen , Schiermonnikoog, 02.04.2024, 11:24 (233 dagen geleden) @ soundman2
Hoi Henk
Ook soldeerpasta's in doosjes of andere verpakkingen zijn voor de loodgieter.
Ik gebruik weleens een pasta die bestaat uit bijenwas en terpentine, zit wel in een doosje, maar corrodeert niets voor zover ik weet. Geldt jouw bezwaar daarvoor ook?
vrgr, EJ
--
We hebben allemaal twee levens. Het tweede begint als we ons realiseren dat we er maar één hebben.
Soldeer vraag,
door soundman2 , Wouw, 02.04.2024, 13:03 (233 dagen geleden) @ ejrietbergen
Misschien was ik te algemeen, maar ik vertrouw die doosjes niet. Als je leest wat er in zit, kun je misschien een oordeel vellen.
Jij weet dat er "verkeerde" vloeimiddelen zijn voor electronica doeleinden. Een beginnende electronica hobbyist weet dat vaak niet en koopt zijn soldeerspullen misschien bij de bouwmarkt. Daar wordt je niet veel wijzer, als je niet het idee hebt dat solderen ook alweer kennis vraagt.
Dat blijkt ook weer uit de vraagstelling van TS. Goed dat hij het op dit forum vraagt. Ik neem aan dat TS nu zeker een goede aankoop gaat doen.
Soldeer vraag,
door soundman2 , Wouw, 02.04.2024, 13:05 (233 dagen geleden) @ soundman2
Knippen en plakken is een beetje misgegaan. Het stukje over de magnastat had moeten staan in de reactie op de bijdrage van Huub en de Ersa bout van 30 Watt.
Ik zag dat nu pas, maar dan is de correctietijd verstreken.
Soldeer vraag,
door Jarne , Vlissingen, 03.04.2024, 06:06 (233 dagen geleden) @ soundman2
Bedankt allemaal voor de leuke reacties dusver! Ik heb er zeker wat aan.
Een goed soldeerstation staat ook nog op de lijst. Ik had een made in China ding van 40 euro maar die beviel niet zo dus die heb ik weggedaan. Ik kijk nu naar een gebruikte Weller of JBC.
Soldeer vraag,
door huub.jak , 03.04.2024, 09:58 (232 dagen geleden) @ Jarne
Als je meestal met oude buizen radio,s Bezigt
dan is met een lange ERSA 30 w Pook door
het Radio Luik het gemakkelijkst en verhit ook goed
daaromede gebruik ik dat ook altijd en bevalt goed
ook voor Al gebruik met grote stift en goed harskern soldeer
huub