Philips platenspeler met stalen naald (Techniek Overig)

door Robert Gribnau ⌂ @, Konongo, Ghana, 01.04.2024, 21:36 (18 dagen geleden) @ huub.jak
Bewerkt door Robert Gribnau, 01.04.2024, 21:44

Dag Huub,

De platenspeler van Pimmetje heeft volgens hem een stalen naald en een plakkend element. Het lijkt er daarom sterk op dat hij een originele HX372A heeft gekocht, met dus een kristal element. Dat element geeft zo'n 2 Volt af. Dat is wel genoeg om een EBL21 tot zingen te brengen.

Je hebt natuurlijk gelijk als de tafel vervangen zou zijn door een moderne tafel. Dan is de kans erg groot dat het element geen 2 V afgeeft.

Een ingangstransformator is dan mogelijk maar veroorzaakt impedantie problemen, dus is niet de beste oplossing. Een voortrap, zoals jij ook oppert, is beter. Ik zou dan zelf niet gaan voor een EF40 of een andere pentode, omdat een pentode meer ruis geeft dan een triode (ongeveer 7 x zo veel).

De volgens een schema van Philips door mij gebouwde voorversterker voor platenspeler met RIAA correctie, waarin de eerste buis een EF86 is (gevolgd door een ECC83), ruist behoorlijk. De link naar dat project:

Phono RIAA Voorversterker

Als ik er nog eens aan toekom om een nieuwe voorversterker voor mijn pick-up te maken (Technics SL-5300 met een Denon DL-160 moving coil element) dan zal de eerste buis zeker geen pentode zijn.

--
Groet,
Robert


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum