Soldeer vraag, (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 02.04.2024, 10:37 (17 dagen geleden) @ Anton van den Oever
Bewerkt door soundman2, 02.04.2024, 11:07

Ook soldeerpastas in doosjes of andere verpakkingen zijn voor de loodgieter. Die mag voor waterleidingen ook al geen S39 meer gebruiken, (ze hebben het allemaal wel ergens staan, omdat het ideaal soldeert als metalen niet 100% schoon zijn). Er is ook soldeer met een agressief soldeermiddel in de kern. Je merkt dat gauw genoeg, omdat het vloeimiddel een sissend geluid maakt bij het solderen. De anderen gaven het al aan, voor de hobby alleen echt harskernsoldeer. Je hoeft de harsresten in principe ook niet te verwijderen. Alle andere vloeimiddelen zijn min of meer corrosief en zullen op termijn de electrische componenten aantasten(als de restanten niet grondig verwijderd worden)!
Het voordeel van de magnastat is, dat de transformator geen regelknoo heeft en de bout de juiste temperatuur heeft. Veel modernere typen kun je de temperatuur zelf instellen, met het gevolg dat veel bouten op een te hoge temperatuur staan, soms wel meer dan 400 graden. Nadeel daarvan is dat vloeimiddelen verbranden, de soldeerpunt overmatig slijt en halfgeleiders, zoals transistoren en diodes veel te heet worden en defect raken. Voor normaal harskernsoldeer is 320 graden een prima temperatuur.
Nog een tip, oude soldeerlassen soldeer je het beste los door even nieuw harskernsoldeer of een beetje hars toe te voegen.
Bij veel radio's zijn de draadjes ingehaakt en soms lastig los te krijgen. Het is dan slim om het defecte onderdeel gewoon met en klein tangetje eruit te knippen en het nieuwe onderdeel op die plaats vast te solderen. Voor kleine onderdelen is inhaken niet persé nodig.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum