Hulp gevraagd bij reparatie Schaub Lorenz (Techniek Radio/TV)

door ThomasXav @, 15.04.2024, 18:04 (14 dagen geleden)

Ik ben sinds kort bezig met de reparatie van een Schaub Lorenz Balalaika 58 type 7208.

Het ‘sleutelen’ aan audioapparatuur is een hobby van me, echter heb ik tot nu toe nog geen ervaring met buizenradio’s.

Toen ik de radio binnen kreeg deed hij helemaal niets meer, de voedingselco (2x50uF) bleek defect. Na wat inlezen bleken de papiercondensatoren blijkbaar niet erg betrouwbaar, dus besloten alle condensatoren en elco’s te vervangen.
Na het vervangen helaas niemand kunnen vinden met een buizentester en deze dus na oppoetsen van de voetjes maar weer teruggezet.

Hierna de radio getest (heb geen regelbare voeding, dus meteen de volle spanning erop gezet), aanvankelijk ging dit goed en kon met wat moeite (door slechte ontvangst, of een ander probleem) radiozender vinden. Helaas na zo’n 15 minuten wat rookvorming en de zekering ging erdoor.

Nu lijkt het erop dat de selenium gelijkrichter het begeven heeft, deze wil ik gaan vervangen door 4 diodes en een weerstand. Welke weerstand weet ik nog niet, eigenlijk zou ik die moeten berekenen maar ik weet niet wat de spanning zou moeten zijn..

Waar ik eigenlijk telkens tegenaan loop is dat ik geen schema van deze radio heb.

Heeft iemand hier toevallig hier een schema van? (Online kan ik alleen type 7008 vinden, helaas niet gelijk aan de 7208).

Alvast hartelijk bedankt!

Thomas


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum