tv naast radio? (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 24.04.2024, 21:04 (10 dagen geleden) @ Henk Waardenburg

Streaming heeft radio bijna volledig verdrongen, behalve op de bouwplaats en wellicht in de auto (en andere plekken waar je niet door een lijst kan gaan scrollen op zoek naar het ideale programma voor dat moment). Ik heb het verhaaltje al eens elders geplaatst, maar nog eens:

Ik werk op een middelbare school en was begeleider bij een sportdag. De luchten waren dreigend, ik had een zakradiootje mee om het gekraak van het onweer te kunnen horen voordat het aan zou komen. Dus naast mijn notitieblok voor de scores had ik dat radiootje staan, een heel conventioneel 6 transistor zakradiootje.
Een leerling keek er naar en vroeg wat het is. Dus ik begin op een zo eenvoudig mogelijke manier uit te leggen over dat bliksem uit elektriciteit bestaat en dat radio's die elektrische impulsen hoorbaar kunnen maken, net zoals het elektrische radiosignaal hoorbaar gemaakt kan worden.

Pas een paar minuten later - nadat ik zag dat het verhaal zelfs in de meest versimpelde vorm niet aankwam - drong het tot me door, dat ze niet vroeg waarom het radiootje zo kraakte en waarom ik naar het gekraak luisterde, maar dat ze zeer letterlijk vroeg wat het object is - omdat ze in haar leven duidelijk nog nooit een zakradio had gezien.

Nu kan je natuurlijk ook gaan filosoferen over wat radio nu eigenlijk is. Alhoewel het radiotoestel geen grote rol meer speelt, luistert men nog altijd naar praatprogramma's (podcasts), geselecteerde muziekselecties (kant en klare playlists gemaakt door andere mensen op spotify) enzovoorts.

Ik denk een beetje ja, en een beetje nee. De programma's blijven bestaan, een intrigerende podcast is niet anders dan een interessant gesprek op radio 1.
Maar het feit dat je niet meer naar iets voorgeprogrammeerds luistert, maakt het toch weer een beetje anders.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum