Signaal generator (Techniek Radio/TV)
door Jarne , Vlissingen, 05.05.2024, 10:05 (200 dagen geleden)
Hallo allemaal,
Voor het storing zoeken in oude radio's lijkt het mij leuk om mijn arsenaal(tje...) uit te breiden met een signaal generator om een radio door te 'fluiten' zoals een oude reparateur ooit eens tegen mij zei. Ik heb al zitten zoeken en kom termen tegen zoals: signaal generator, toon generator, functie generator, audio generator etc. Wat kan ik het beste aanschaffen voor oude buizen radio's en bv een HF communicatie ontvanger tot 30Mhz?
Groeten!!
Signaal generator
door Goldline , Oranjedorp, 05.05.2024, 10:26 (200 dagen geleden) @ Jarne
Dat hangt wel af van de hoeveelheid ruimte in je werkplaats.
Er zijn grote meetzenders van Marconi of HP die meer dan 20 kg wegen,
en de kleine japanners met 2 buizen.
Beide worden vaak aangeboden voor hobby prijzen.
Een Philips uit de PM serie werkt ook goed.
misschien dat je er 1 van jou keuze kunt scoren op dit forum.
Succes!
--
Cees PA1DBA
Signaal generator
door Leo Snoeren , Dongen, 05.05.2024, 11:14 (200 dagen geleden) @ Jarne
Dag Jarne,
Je zou een signaalgenerator kunnen nemen, deze hebben vaak de mogelijkheid om zowel een ongemoduleerd als een gemoduleerd signaal op te wekken. Frequentie en uitgangsspanning zijn vaak handig in te stellen en in een aantal gevallen zijn deze apparaten uitgerust met een digitale uitlezing zodat je een beeld hebt van wat eruit komt.
Ik kan natuurlijk niet in je portemonnee kijken, maar een best aardig apparaat voor niet teveel goed vindt je in China.
Nadelen:
- Als er iets mee is houd het vaak op, documentatie is er niet en onderdelen ook niet.
- Er zijn best wel wat beperkingen en op hogere frequenties ontdek je dat alles volledig digitaal wordt opgewekt en er eigenlijk te weinig filtering achter zit.
- De signaalspanning is eigenlijk niet ver genoeg terug te regelen.
Voordelen:
- Het is nieuw, met een jaar garantie en je weet zeker dat het niet eerder door een knutselaar is "verbeterd"" .
- Het is erg betaalbaar.
Bovenstaande geldt voor het genoemde apparaat, ik heb er zelf aan gemeten.
Er worden in China ook betere apparaten gemaakt, vaak als afgeleide van een bekend merk (bijvoorbeeld Tektronix); het is niet hetzelfde, maar lijkt er erg veel op en werkt (bijna) net zo goed.
Regelmatig worden hier (en op andere plekken) gebruikte apparaten aangebonden, soms in erg goede staat, soms moet er nog wat aan gebeuren. Maar met een gebruikt apparaat weet je eigenlijk niet precies wat je koopt, je moet er geluk bij hebben. Soms heeft de verkoper het toestel volledig in orde gemaakt, maar soms komt het uit een garagebox waar het al 30 jaar heeft gestaan. Dit laatste is niet erg als de verkoper er eerlijk over is. Oudere apparaten hebben wel vaak het nadeel dat ze groter en zwaarder zijn, zeker als het buizentoestellen betreft.
Succes met de zoektocht!
--
Met vriendelijke groet,
Leo Snoeren
https://www.rrd.link/ (onder constructie)
leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl
Signaal generator
door Jarne , Vlissingen, 05.05.2024, 12:49 (200 dagen geleden) @ Leo Snoeren
Ik zal wel ouderwets zijn maar made in china vind ik nog steeds een gok.
Maar ik zal er zeker eens naar kijken, bedankt!
Een wat oudere 2e hands vind ik ook wel wat nostalgisch hebben.
Op MP staan er wel een aantal.
Daar staat een Trio audio generator, volgens de verkoper is dit alleen om het geluid dat uit de luidspreker komt te testen en niet voor HF?
Signaal generator
door gerard , Zeist, 05.05.2024, 13:14 (200 dagen geleden) @ Jarne
Bewerkt door gerard, 05.05.2024, 13:21
Ja, Jarne, je vroeg eerder al naar de uitleg van wat termen.
Een audiogenerator is voor laagfrequente signalen, vaak gaan ze wel tot boven het hoorbare bv tot 200kHz, maar niet echt hoogfrequent. Toonfiets is een populaire term voor audiogenerators, ook wel LF generator. Bij de toonfiets kun je vaak kiezen tussen verschillende golfvormen zoals sinus, blok, driehoek. Meestal wordt de frequentie bepaald door een RC kring wat een bereik van ongeveer 1 op 10 per band mogelijk maakt.
Wat jij zoekt is een HF generator, ook wel meetzender genaamd. Die kunnen veel hoger, vaak wel boven de 100MHz voor FM. Je kunt de golfvorm meestal niet kiezen, maar wel het signaal moduleren met ingebouwde toon van 400Hz of een externe bron. De frequentie wordt bepaald met een LC-Kring wat een bereik van ongeveer 1 op 3 per band mogelijk maakt.
Kijk voor het verschil ook even op dia 9 en 11 van deze diaserie, misschien heb je daar nog iets aan:
https://webspace.science.uu.nl/~tel00101/FotoAlbum/RadioCorner/Pres/Belco100.pptx
Op die foto van de Trio van jou zie je ook maar een rij getallen. Dat kan bij een LF generator heel makkelijk omdat de volgende bereiken steeds precies 10x of 100x zo hoog zijn. Een RF generator heeft altijd per bereik een rij getallen staan.
Signaal generator
door gerard , Zeist, 01.06.2024, 12:52 (173 dagen geleden) @ Leo Snoeren
en je weet zeker dat het niet eerder door een knutselaar is "verbeterd"" .
Deze opmerking van Leo was voor mij aanleiding om de Leader LSG-10 weer eens te voorschijn te halen en de oorzaak van het gebibber nader te onderzoeken. Deze Leader was door mij wel een tikkeltje aangepast en het zou natuurlijk geen reclame voor aanpassen zijn als daardoor modulatiebrom ontstaat. De storing in de Leader bleek uiteindelijk veroorzaakt door versleten elco's en had niets te maken met de "verbetering" (zie hieronder) aangebracht door "een knutselaar" (mijzelf).
De Leader LSG-10 is een typische eenvoudige meetzender, vaak hebben die dingetjes maar 1 of 2 buizen, frequentieregeling met een knop en wijzer en een nauwkeurigheid van 1 à 2 procent. Dat laatste betekent dat je er bv. op de 49m band makkelijk 100kHz naast kunt zitten en zo wil je je radio's niet afregelen of controleren.
De verbetering die ik heb aangebracht bestaat uit twee delen: een frequentieteller om de frequentie af te lezen op 10Hz en een parallelcondensatortje aan de afstemknop om het ook wat nauwkeuriger te kunnen instellen. De frequentieteller is volkomen onzichtbaar zolang het apparaat uit staat. Ik heb namelijk de afstemschaal vervangen door een papieren kopie en daarachter de teller geplaatst. Pas als je de generator aanzet, schijnen de cijfers door het papier heen. De fijnregeling is een extra knopje rechtsbovenin (dat er ook zit als de generator uit staat...).
Als je je spullen zo origineel mogelijk wilt houden doe je dit natuurlijk niet, maar als je dingen echt wilt gebruiken, is niet elke "verbetering" een verslechtering!
Die Leader generators of soortgelijke toestelletjes vind je typisch voor 10 tot 20 euro op de beurs (ik heb voor deze 12,50 betaald in 2016). De frequentietellers zijn tegenwoordig helaas niet meer zo goedkoop als 8 jaar terug, bij Ali betaal je al gauw 15 piek voor eentje. Je kunt ze zelfs op een resolutie van 1Hz instellen, maar helaas is dan ook de refresh rate 1 Hz en dat werkt heel onplezierig!
Signaal generator
door Leo Snoeren , Dongen, 01.06.2024, 13:04 (173 dagen geleden) @ gerard
Mooi gedaan Gerard!
In inderdaad: wat wel eens vergeten wordt is de leeftijd van de meetapparaten die we gebruiken.
Een radio van 60 jaar oud: "Nee, niet aanzetten, dan ontstaat er meer schade".
Een meetapparaat van 60 jaar oud: niks aan de hand, gewoon gebruiken .
In een aantal gevallen worden in meetapparaten kwalitatief betere onderdelen gebruikt dan in consumentenelektronica, maar meestal is het van dezelfde kwaliteit. Nou ja, waarom zou een fabrikant het ook doen? Net als van een consumenten apparaat, wil hij ook van een meetapparaat iets nieuws verkopen. Van de door jou gebruikte generator is bekend dat het een low budget apparaat was, zeker niet slecht overigens, maar de onderdelen kunnen ook verouderen.
Mooi dat je de fout hebt gevonden en persoonlijk vind ik de gemaakte modificaties echt een aanwinst!
--
Met vriendelijke groet,
Leo Snoeren
https://www.rrd.link/ (onder constructie)
leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl
Signaal generator
door Ouwe Schipper , Sassenheim, 05.05.2024, 13:04 (200 dagen geleden) @ Jarne
Still going strong....
De Philips GM 2893 kan ik van harte aanbevelen.
Hoeft niet echt duur te zijn, verschijnt nogal
eens op radiobeurzen. De buizen zijn nog verkrijgbaar
Zuc6
Nico
--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg
Signaal generator
door S.Leunissen , regio Zuid Limburg, 06.05.2024, 12:27 (199 dagen geleden) @ Jarne
Een signaal generator van bijvoorbeeld 100kHz tot en met 30MHz is wat je nodig hebt. Een audio generator heb je niks aan behalve als je deze ook kunt gebruiken om in te moduleren op het HF .
Ik heb 2 signal corps 1x audio en 1x apart een hf generator staan en een marconi ( in reparatie ) en werkende tektronix staan.
Allemaal grote kasten. En in gebruik.
Somige HF generatoren hebben bijviorbeeld 400 of 1000 Hz toon modulatie ingebouwd ( dus een externe audo generator is dan niet nodig).
De philips exemplaren zijn niet al te groot.
Handig bij reparaties bij “ doorfluiten” is een signaaldetector /volger zodat je kunt zien/horen waar het signaal nog is en waar het stopt. Icm met scope is ook handig.
--
groet Sander
Signaal generator
door G.J.Eshuis , N.O.Overijssel, 06.05.2024, 19:05 (199 dagen geleden) @ Jarne
Hallo Jarne,
Er staat een Philips GM2893 te koop op een bekende verkoopsite.
Met vriendelijke groet,
Gerrit Jan
Signaal generator
door hans , Hoorn, 06.05.2024, 23:13 (199 dagen geleden) @ G.J.Eshuis
Jarne,
deze advertentie staat wel in een beetje vreemde rubriek, dus zoekfunctie gebruiken. De aanbieder heeft ook een GM2886 in de aanbieding. Leuk voor de wobbulerende medemens.
hans
--
raaf apenstaart multiweb punt nl
Signaal generator
door Jarne , Vlissingen, 09.05.2024, 20:33 (196 dagen geleden) @ hans
Bedankt voor alle leuke reacties.
Ik had met iemand contact via MP die een nette Philips GM 2893 te koop had.
Maar die was helaas al verkocht. Mooi ding wel.
Groeten, Jarne.
Signaal generator
door Fons Vendrik , Ter Aar, 09.05.2024, 23:06 (196 dagen geleden) @ hans
Leuk voor de wobbulerende medemens.
Prachtig!!
--
Groeten van Fons
"Het leven van een elektronicus gaat niet over rozen."
Signaal generator
door Anton van den Oever , Hazerswoude-dorp, 09.05.2024, 23:11 (196 dagen geleden) @ Fons Vendrik
Tja, al wobbelend leert men.
m.vr.gr.
Anton van den Oever