KL/GRS-3002 (Techniek Overig)

door gerard ⌂ @, Zeist, 05.05.2024, 12:08 (13 dagen geleden) @ Mans Veldman

Waar gebruikt (waarschijnlijk verbindingsdienst), met welk doel, etc.

In een blik een overzicht van alles wat er in een band gebeurt. Later noemde men zoiets een bandscope en in 1999 had je voor particulieren de Yupiteru MVT-9000 die dit had. Tegenwoordig natuurlijk met SDR apparatuur helemaal gewoongoed, met de nog informatievere watervalplaatjes die ook het verloop in de tijd laten zien.

Passieve elektronische oorlogsvoering, daar valt van alles onder. Een paar dagen geleden noemde ik al Operation Rafter die draaide om het detecteren van ontvangers. In het Rafter vliegtuig moesten natuurlijk extreem smalbandige, gevoelige ontvangers worden gebruikt die meerdere frequenties (een hele band) in de gaten hielden en ik denk dat het Rafter personeel heel goed zo’n panorama-ontvanger zou kunnen gebruiken.
https://hpc-notes.soton.ac.uk/talks/DarkSideOfTheMoon/Rafter.htm

De beschrijving van Rafter klinkt als een goeie 1 aprilgrap, maar door de verschillende berichten op Internet denk ik toch dat dit een echt bestaand fenomeen was. Over Londen vliegen met een gevoelige ontvanger om de lokale oscillator van de radio’s van Russische spionnen te detecteren.
Rafter is in 1963 gestopt, dus deze Van der Heem panorama-ontvanger is er waarschijnlijk niet bij gebruikt. Maar wellicht wel een soortgelijk toestel. Op internet vind je meer informatie over de vliegtuigen waarmee gewerkt werd dan over de ontvangers.

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum