Aansluitdeel luidspreker voor laagohmiige uitgang AG9018 (Techniek Overig)

door soundman2 @, Wouw, 10.06.2024, 15:21 (10 dagen geleden) @ HarryMarinus
Bewerkt door soundman2, 10.06.2024, 15:28

De onderste aansluiting is een entree voor stekers met pennen van 4mm doorsnede en 19mm hartafstand.
Een normale platte steker past daar dus in. Omdat luidsprekers en ook pick-up elementen niet graag op het lichtnet worden aangesloten, voorzag Philips in twee gemodificeerde stekers, door een extra pen in het midden te zetten, een ronde of een platte pen. De keuze voor die twee zorgde er verder voor dat bij verkeerd aansluiten niets defect raakte. Zo kreeg een luidsprekersteker een platte pen, die zonder verdere schade in de pu aansluiting pastte (hij werkte dan zelfs als microfoon!) De pick-up kreeg een ronde pen, Deze steker paste dus niet in de luidsprekeraansluiting. Een paar volt luidsprekerspanning kon wel eens het einde van de desttijds magnetische pick-up elementen betekenen.

De bovenste steker is afgeleid van de Philips microfoonstekers. In principe past de steker op een manier, maar door het ontbreken van een pasnok lukte het sommige lieden toch om de steker er op drie manieren in het chassisdeel te steken.
Van oorsprong was de microfoonsteker best robuust, maar met een kleine tekortkoming.
Met de komst van de Cannon microfoonsteker was dat probleem opgeslost. De microfoonsteker van Philips raakte uit de mode.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum