Batterij ontvanger vraag (Techniek Radio/TV)

door Ekkof @, 2930 Bagn Noorwegen, 19.02.2009, 13:43 (5755 dagen geleden)

Geacht Forum.[image]
Onlangs kreeg ik een oude batterij ontvanger, maar wat mij niet helemaal duidelijk is, is waarom zit de gloeispanning bij de 2 buizen 1H5GT omgekeerd, dus de + aan pin 7 en de -aan pin 2.
Bij de 1A5GT zit de gloeispanning wel juist + aan pin 2 en minus aan pin 7
Ook vind ik het vreemd dan weerstand R6 aan de plus zit en R9 aan de min.
Kan iemand mij hierbij helpen, ik kan een schema lezen,maar verklaren kan ik het niet.
De radio ,, speelt,, merkwaardig genoeg.

--
Fokke.A.Zomers

Batterij ontvanger vraag

door freddy vercruyce @, 19.02.2009, 14:14 (5755 dagen geleden) @ Ekkof

http://www.hupse.eu/radio/frameset.htm?&ContentFrame
Volgens het schema zit er niets verkeerd toch met de gloeiaansluiting?Behalve dat de aansluitpennen niet kloppen volgens op het schema geschreven is.Gloei zit aan 2 en 3.Zie link hierboven

Batterij ontvanger vraag

door Ed van der Weele † @, Zeist, 19.02.2009, 14:27 (5755 dagen geleden) @ freddy vercruyce

http://www.hupse.eu/radio/frameset.htm?&ContentFrame
Volgens het schema zit er niets verkeerd toch met de gloeiaansluiting?Behalve dat de aansluitpennen niet kloppen volgens op het schema geschreven is.Gloei zit aan 2 en 3.Zie link hierboven

De gloeidraad van een 1H5 zit toch echt op 2 en 7.

Batterij ontvanger vraag

door freddy vercruyce @, 19.02.2009, 14:30 (5755 dagen geleden) @ Ed van der Weele †

Heb me laten misleiden doordat er in de buizen kc1 EN KL4 staat.Let er nu pas op dat er andere buizen in geplaatst zijn.

Batterij ontvanger vraag

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 19.02.2009, 14:18 (5755 dagen geleden) @ Ekkof

Zal waarschijnlijk gedaan zijn om het 3de rooster aan de echte 0 potentiaal te leggen, in plaats van aan de +2V van de batterij.

Idem voor de voorspanning op het rooster van de eerste triode.
De spanning waarop de kathode staat (= gloeidraad) is gemiddeld 1V. Met die spanningsdeling van R6 en R9 kom je daar ook op voor het rooster.

Is (net zoals brom bij een wisselstroom gevoed apparaat) altijd een nadeel van direct verhitte kathodes, je zit altijd met een bepaalde stoorspanning op je kathode te werken.

Groeten,

Matthias

Batterij ontvanger vraag

door Ed van der Weele † @, Zeist, 19.02.2009, 14:20 (5755 dagen geleden) @ Ekkof

De polariteit van de gloeidraden maakt denk ik weinig of niets uit voor de werking. Misschien was het leggen van de bedrading wat makkelijker of is het geheel willekeurig.

De weerstanden R6 en R9 (beide 5 Megaohm) vormen een spanningsdeler over de direct verhitte kathode. Het rooster komt dus precies op de halve spanning die over de gloeidraad/kathode staat.
Met alleen R9 naar massa wordt een deel van de kathodespanning gelijk aan de de roosterspanning, terwijl de andere kant van de kathode positief is ten opzichte van het rooster. Met de spanningsdeler ontstaat een evenwicht en wordt de kathode-anodestroom verdeeld over een groter oppervlak van de kathode.

My two cents...

Batterij ontvanger vraag

door Ekkof @, 2930 Bagn Noorwegen, 19.02.2009, 14:50 (5755 dagen geleden) @ Ed van der Weele †

Ik ben weer wat wijzer geworden dankzij het Forum!! merkwaardig genoeg was de weerstand R9 niet aanwezig toen ik de radio kreeg, en er was niet aan ,,geprutst,, volgens de oude eigenaar die hem zelf in 1937 gekocht had!.

--
Fokke.A.Zomers

Batterij ontvanger vraag

door Henk Sanders @, Nuenen, 19.02.2009, 19:55 (5755 dagen geleden) @ Ed van der Weele †

Aansluitend op deze analyse valt er nog iets op te merken: de eerste buis in het schema wordt gebruikt als roosterdetector en daarbij is het belangrijk dat het rooster geen positieve of negatieve voorspanning krijgt t.o.v. de "kathode". Dat geeft anders problemen met vervorming van het geluid en/of een slechte gevoeligheid.
Als je experimenteert met een A415 als roosterdetector merk je dat heel duidelijk maar daar is de gloeispanning dan ook 4 Volt. Het probleem van het spanningsverloop over de lengte van de gloeidraad zit dan duidelijk in de weg en we moeten nogal wat experimenteren met een spanningsdeler over de gloeidraad om een optimale detectie te krijgen.
Bij de originele K-buizen uit het schema is de gloeispanning nog maar 2 Volt en dat werkt samen met die spanningsdeler R6/R9 al een stuk beter.
Ik kan me goed voorstellen dat bij de 1,4 Volt van de nu gebruikte 1H5GT het probleem al weer zo veel kleiner is dat die hele spanningsdeler niet meer nodig is. Dat kleine beetje positieve voorspanning dat hierbij nog overblijft zou wel eens precies passend kunnen zijn voor een goede detectie met deze USA-buis. Dan blijft er dus maar 1 weerstand over, naar de minkant van de gloeidraad.

Batterij ontvanger vraag

door Ekkof @, 2930 Bagn Noorwegen, 19.02.2009, 21:35 (5755 dagen geleden) @ Henk Sanders

Hallo Henk.

Jij ook bedankt voor de uiteenzetting van de werking van die 2 weerstanden, ik heb er niet zo veel verstand van, maar wil alles wel graag weten!
Ik heb heb beetje ge expirimenteerd met R9 maar het ziet er naar uit dat 5 M ohm het beste resultaat geeft.
Maar als ik hem weg laat, (zoals die was) krijg ik een vervorming,
Nu is dit niet direkt een HI FI radio maar ik ben er tevreden mee.een nederlndstalige zender krijg ik er ook op, al is het wel even zoeken.[image]


vriendelijke groet;
Ekkof

--
Fokke.A.Zomers

Batterij ontvanger vraag

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 20.02.2009, 10:09 (5754 dagen geleden) @ Ekkof

Ik heb heb beetje ge expirimenteerd met R9 maar het ziet er naar uit dat 5 M ohm het beste resultaat geeft.

Bij zo'n roosterdetector moet R9 maal C5 ongeveer 200 us zijn (hier 50 pF x 5 Mohm = 250 us). Een te hoge waarde doet de lage tonen verdwijnen, een te lage waarde is slecht voor de hoge tonen. De genoemde 200 us is een gebruikelijk compromis.

Over de instelling van de detector is al wat gezegd. De roosterlekweerstand is vrij hoog, hierdoor ontstaat een geringe negatieve roosterspanning. Deze compenseert de (gemiddelde) positieve spanning van de gloeidraad (hier circa 0,7 V).

De roostercondensator C5 belast de antennekring, om deze reden is hier gekozen voor een lage waarde van 50 pF.

--
http://www.hupse.eu/radio

Batterij ontvanger vraag

door Ekkof @, 2930 Bagn Noorwegen, 20.02.2009, 11:48 (5754 dagen geleden) @ John Hupse †

Hallo John.
Bedankt voor de uitleg, nu krijg ik een beter inzicht in,,hoe en wat,,nu zit ik nog met een vraag, als je zachtjes tegen de eerste (detector)buistikt ,,galmt,, het in de luidspreker, wat is daarvan de oorzaak ?en is daar iets tegen te doen.
met vriendelijke groet:
Ekkof

--
Fokke.A.Zomers

Batterij ontvanger vraag

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 20.02.2009, 12:04 (5754 dagen geleden) @ Ekkof

Dat heet microfonie of rondzingen. Wanneer je tegen de detectorbuis tikt verandert de afstand tussen de gloeidraad en het rooster een beetje. Hetzelfde gebeurt wanneer de hierdoor opgewekte geluidstrilling van de luidspreker de buis weer raakt, b.v. via het chassis.

Op die manier kan het geluid gaan rondzingen. Dit was vrij normaal bij dergelijke toestellen. Er bestaan speciale verende buisvoeten die dit verschijnsel tegengaan. De meest gevoelige buis wordt dan verend opgehangen in het chassis waardoor je minder last hebt van rondzingen.

--
http://www.hupse.eu/radio

Batterij ontvanger vraag

door Ekkof @, 2930 Bagn Noorwegen, 20.02.2009, 13:28 (5754 dagen geleden) @ John Hupse †

John.
Nogmaals bedankt.
Ekkof

--
Fokke.A.Zomers

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum