Reparatie 'Wereldklok' van de Waldorp Radio 265 uit 1940 (Techniek Radio/TV)

door Wim Stuiver ⌂ @, Havelte, 24.06.2024, 17:19 (75 dagen geleden)
Bewerkt door Wim Stuiver, 24.06.2024, 17:41

Bijzonder als radioliefhebber is de reparatie van de Waldorp Radio, type 265, uit de ‘Edel Serie’ met Wereldklok. Bouwjaar 1940

De 220 Volt synchroon motor in de klok werkte niet.

Tevens was de 16 mm eindeloze filmband gebroken Deze filmband geeft weer 5 maal achter elkaar 0-12 uur. Dus als de band een keer rondgedraaid is zijn we 2,5 dag verder.

Het elektrisch klokje was vrij gemakkelijk uit elkaar te halen en na schoonblazen en wat naaimachine aangebracht met een injectienaald in de draaipunten liep het klokje weer.

Het klokje moet wel gestart worden door een paar keer aan het touwtje te trekken. Dit touwtje loopt in de radio via een gaatje onder in de kast naar beneden en kan aan de voorkant van de radio bediend worden.

Het 220 Volt klokje is voor de netschakelaar aangesloten op de netspanning en werkt dus ook als de radio uitgeschakeld is.

De gebroken 16 mm transportband heeft goede radiovriend AD en tevens foto/film expert gerepareerd met het Nico 8mm & 16mm plak-pers apparaat. Ad gebruikte hierbij Agfa Cinecol Film cement.

Eerst een proefband gemaakt om de goede werking te controleren.

Het is een spannend moment te zien hoe het ingenieuze raderwerk met 4 geleiders de 16 mm filmband aan de voorkant beweegt van links naar rechts gelijk aan de aard die in oostelijke richting beweegt.

De 16 mm filmband blijft mooi op spanning m.b.v. een veer.

Jammer dat de 16 mm filmband op diverse plaatsen verkleurd is. Waarschijnlijk door de hitte van de verlichtingslampjes of inwerking van zonlicht?

Bijv, onderaan de wereldkaart bevindt zich een zwarte pijl die 11 uur aanwijst voor de Midden Europese tijd waaronder ook Nederland zich bevindt.

In Engeland (Londen) is het dan een uur vroeger en in Sydney-Australië is het dan 9 uur later.

De klok kan als volgt ingesteld worden:

De spanveer ontspannen en de filmband bewegen naar bijv. 11uur en tevens het klokje met de minutenschaal op 0 zetten. Vervolgens de bandveer los laten en de filmband staat weer op spanning. Daarna kan op de achterwand met de draaiknop de klok op tijd gezet worden. 2 maal aan het touwtje trekken en de wereldklok loopt.

Het klokje geeft de minuten aan en de filmband geeft de uren aan.

In 1940 waren er diverse documenten in omloop waarop voor Nederland de meest gunstige ontvangst tijden stonden van vele buitenlandse zenders. Deze Wereldklok Radio was een belangrijk hulpmiddel.

Het is een bijzondere ervaring deze wereldklok weer in orde te maken.

mvg Wim

[image]
[image]
[image]
[image]
[image]
[image]
[image]
[image]

--
W.H.G. Stuiver


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum