Mosterd Condensatoren (Gezocht)

door Robert Gribnau ⌂ @, Konongo, Ghana, 28.06.2024, 21:29 (3 dagen geleden) @ huub.jak
Bewerkt door Robert Gribnau, 28.06.2024, 21:38

Dag Huub,

Zelf denk ik maar 1 keer verschil in geluid tussen twee soorten koppelcondensatoren te hebben waargenomen. Maar weet dat ik maar zelden heb uitgeprobeerd of ik verschil tussen verschillende koppelcondensatoren (of andere soorten) kon horen.

Ik hou erg van muziek, en bespeel verschillende muziekinstrumenten (basgitaar, gitaar, drums, keyboards, zang). Natuurlijk vind ik het belangrijk dat wat ik bespeel ook lekker klinkt. Dat lukt me ook wel, maar dat is natuurlijk maar wat ik er zelf van vind.

Het voorgaande betekent echter beslist niet dat de manier waarop ik muziek hoor/ervaar beter of slechter zou zijn dan wie dan ook. Zo merkte ik onlangs dat mijn rechteroor inmiddels duidelijk minder hoge frequenties waarneemt omdat ik vogelgekwetter duidelijk minder waarneem als ik met mijn linkeroor op het kussen lig dan andersom.

Wat ik wel zeker weet, is dat er mensen zijn die muziek horen/ervaren op buitengewone manieren. Een voorbeeld: Geoff Emerick, de geluidstechnicus van de Beatles vanaf hun LP Revolver (1966) en vrijwel al hun LP's daarna, beschreef dat hij muziek/klanken altijd in kleuren heeft ervaren, en dat hij op basis van vooral het kleurenpalet dat hij zich voorstelde zijn microfoonopstellingen en instellingen op het mengpaneel bepaalde. Dat deed hij overigens nuchter, dus hij gebruikte geen LSD of andere drugs.

Ik ben er voor mijzelf van overtuigd dat vele starters van, en deelnemers aan discussies over klankverschillen tussen verschillende soorten/merken condensatoren maar onzin verkondigen. Maar ik ben er voor mijzelf ook van overtuigd dat er mensen zijn die wel degelijk verschillen horen.

Wat ik nog kwijt wil ter illustratie: In oudere literatuur zie je keer op keer herhaald worden dat het menselijke gehoor niet gevoelig is voor de fase van geluid. Maar dat is maar ten dele waar gebleken. Het menselijk gehoor is in ieder geval wel degelijk gevoelig voor veranderende fase van geluid.

--
Groet,
Robert


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum