Weer eens iets anders. (Algemeen)

door Robert Gribnau ⌂ @, Konongo, Ghana, 07.07.2024, 22:04 (10 dagen geleden) @ Leo van Vreeswijk

De gebruikte houtsoort voor de kast van een radio zou idealiter niets zou mogen veranderen aan wat de luidspreker weergeeft, mits de luidspreker precies weergeeft wat de bedoeling is. Dat laatste zal echter nooit het geval zijn.

Dat het gebruik van een bepaalde houtsoort voor de kast van een radio verschil zal maken, lijkt me aannemelijk.

Maar redeneringen in de lijn van betere reproductie naarmate het voor de kast gebruikte hout meer gemeen heeft met het gebruikte hout van een te reproduceren instrument, lijken mij nogal onzinnig. Al is het maar omdat vrijwel alle weer te geven stukken muziek meerdere instrumenten, dus meerdere soorten hout bevatten, om van andere materialen, zoals metalen, snaren, vellen, etc. maar te zwijgen.

Deze draad deed me denken aan een artikel uit 1940 in Philips' Technical Review" (zie bladzijde 41 en verder van dit pdf document):

Perspectives in the Development of the Violin

Een van mijn favoriete publicaties van Philips. Ook al bleek (nadien!) het voorgestelde concept waarschijnlijk tenminste commercieel onhaalbaar, het is voor mij een schoolvoorbeeld van de verregaande vrijheid die de onderzoekers van het Philips NatLab destijds genoten.

--
Groet,
Robert


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum