BX453A - Geen FM ontvangst (Algemeen)

door Cais @, Schouwen-Duiveland, 09.07.2024, 22:53 (8 dagen geleden)

Goedendag allemaal. Ik ben bezig met een BX453A waarvan de FM ontvangst weg is.
De buisjes -ECC85,ECH81,EBF80,EF85 en de EABC80 zijn allemaal uitgewisseld voor goed werkende exemplaren, maar dat gaf geen verbetering. Meten van de spanningen rond de buizen klopt ongeveer met het schema. Zet ik een signaal van 10.7 Mhz op poot 2 van de ECH81, dan komt er geluid uit de speaker. De oscillator van de ECC85 werkt ook, de 2e radio vlakbij krijg je volledig stil bij afstemmen. Er komt echter geen noot uit.Alleen een klein brommetje.
Zet ik een signaal van bv. 90Mz op de antenneklemmen (via de RF generator) dan komt bij de hoogste stand van de generator er wel wat geluid uit de luidspreker.
Zet ik dan mijn huiszendertje (FM, 1 Watt) aan, dan wordt die luid en duidelijk ontvangen.
Het lijkt of de radio erg ongevoelig is, ik heb er al eerder gerepareerd, dan was een nieuwe ECC85 meestal voldoende om weer ontvangst te krijgen met een lintantenne.
Afgelopen winter had ik een soortgelijk probleem met een BX454A, dat is -volgens mij- hetzelfde chassis maar in een houten kast. De eigenaar daarvan wilde een bluetooth ontvangertje aangesloten hebben en had weinig geduld, ik heb daar toen maar zon combi setje, bl.tooth/FM voor gebruikt, zodat er ook weer FM was. Het toestel waar ik nu mee bezig ben heeft meer tijd, vandaar deze oproep.
Ik heb nog aan geen enkele spoel gedraaid, maar merk wel, dat de spoelen bij steeds meer radios wat versteld staan, wat natuurlijk niet zo raar is na 60-80 jaar.
Wie heeft er nog een idee hoe di aan te pakken ?

--
CJDC


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum