voorschakel R berekenen ? (Algemeen)

door Robert Gribnau ⌂ @, Konongo, Ghana, 18.07.2024, 18:40 (51 dagen geleden) @ wermeskerken
Bewerkt door Robert Gribnau, 18.07.2024, 18:48

Helemaal mee eens!

Hier in Ghana is het qua netspanning vaak bar en boos (soms zelfs net iets onder 270 Vac, vooral op zondagen). Voordat ik dat door had (tot kort voordat wij in Ghana gingen wonen, was het voltage in de buurt juist vaak veel te laag) heb ik binnen een korte periode de nodige schade aan apparatuur gehad. In alle gevallen ging dat om moderne schakelende voedingen (Tascam mengpaneel/recorder, Devine 2.1 PA systeem, Roland voedingsadapter voor keyboard). Die voedingen lieten met een flinke knal de geest.

Bij wat oudere (transistor)apparatuur begaf de zekering aan de primaire kant van de voedingstransformator het op tijd. Die apparatuur liep dus geen schade op.

Conclusie op basis van ervaring: zekeringen aan de primaire kant van moderne apparatuur met schakelende voedingen behoeden apparatuur vaak niet tegen schade.

Een deel van de relatief goedkope netspanningsstabilisatoren die ik aanvankelijk al gebruikte, konden dus niet overweg met hoge spanningen. Vooral stabilisatoren van het Japanse merk Akai, maar gemaakt in China, lieten het 'grandioos' afweten (die gingen soms als een gek staan 'klapperen' tussen hun gespecificeerde uitgangsspanning van 220 Vac en de veel hogere ingangsspanning, en dat terwijl ze volgens de specificaties 280 Vac als ingangsspanning aan zouden kunnen).

Om toch ook iets positiefs over Chinese makelij te schrijven: de wat oudere netspanningsstabilisatoren van het Chinese merk "Bynatone" doen hun werk hier nog steeds betrouwbaar.

Uiteindelijk heb ik hier in Ghana een goede 3kW stabilisator van het Italiaanse merk "Siel" gekocht. Al mijn (muziek)apparatuur draait daar nu steevast op. Kostte me een flinke duit, maar het voldoet nu al ruim een jaar prima dus mijn angst voor weer een 'knal' is nu gelukkig helemaal weg.

--
Groet,
Robert


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum