Versterker reparatie - schema gezocht (Algemeen)

door Laurens @, Zaandam, 20.08.2024, 09:38 (30 dagen geleden) @ Cais
Bewerkt door Laurens, 20.08.2024, 09:45

De foto's zijn nogal klein - maar het lijkt of al die EZ's flink verkleurd zijn. Dat kán normaal zijn als al die verkleuring uit zo'n gaatje in het anodeblik komt, maar het kan ook indicatief zijn van zware overbelasting als het blik zélf verkleurd is. Dat moet namelijk egaal mat donkergrijs zijn.

Al je buizen moeten gezien de grote foutstroom die heeft gelopen, getest worden op sluitingen. Gezien de prijzige versterker en de prijzige buizen loont het dus om even een of twee uur te rijden naar iemand met een buizentester. Allemaal in orde?

Begin met structureel foutzoeken. Buizen er uit, solid state gelijkrichtdiodes er in, gloeilamp in serie. Kortsluiting? Geen kortsluiting?

Check of er solid state spanningsregulatoren in zitten. Sommige goede versterkers hebben voor de voorversterkertrap een complete stabilisatie er in zitten. Mogelijk is daar wat mee, doorgeslagen zenerdiodes als het een simpel systeem is of regeltorren bij een geraffineerder systeem.

Controleer op lekke condensatoren. Audiofielen willen nog wel eens - brrr - PAPIERcondensatoren toepassen vanwege de magische eigenschappen enzo. Ongeacht welk type en of ze nieuw of oud zijn, gaan die dingen lekken met alle gevolgen van dien voor eindbuizen en voeding.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum