Duitse radio-opsporing in WO2 (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 11.09.2024, 21:53 (71 dagen geleden)
Bewerkt door gerard, 11.09.2024, 22:10

In de zijlijn van de LC-Kring over Rafter meldde iemand het volgende verhaal:

Toen de radiotoestellen moesten worden ingeleverd werd er bij mijn oom clandestien geluisterd met de Philips Lentebode 634A. Het was bekend dat zulke rechtuitontvanger elektrisch niet gepeild kon worden. [..] Het verhaal circuleerde dat de Duitsers een toestel hadden waarmee oscillatoren konden worden opgespoord. Of dat laatste klopt is voor mij een open vraag.

Weet iemand of de Duitsers inderdaad peilapparatuur gebruikten om ontvangers op te sporen? Het is natuurlijk een open deur dat er peilontvangers werden ingezet om clandestiene zenders te peilen. Zijn er bronnen uit die tijd met deze verhalen?

Duitse radio-opsporing in WO2

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 11.09.2024, 23:29 (71 dagen geleden) @ gerard

Dit gaat over de burgermaatschappij....
Maar aan boord van de Duitse U_ boote waren diverse ontvangers in gebruik
(het 'Biskaje- kruis') om radarpulsen mee op te sporen. Een geallieerde
officier in krijgsgevangenschap maakte de Duitsers wijs dat de oscillator
in zulke ontvangers via de antenne straalde en dus gepeild kon worden.
Was niets van waar maar de Duitse U- boot bemanningen mochten hun ontvangers
niet meer gebruiken....
Nico

--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg

Duitse radio-opsporing in WO2

door Gidi Verheijen ⌂ @, Buchten, 12.09.2024, 01:51 (70 dagen geleden) @ gerard

In mijn onderzoek naar de geschiedenis van het radiotoestel in WO II is mij nooit gebleken dat Duitsers op de door jou aangegeven manier niet-ingeleverde radiotoestellen hebben proberen op te sporen. Dat staat los van de vraag of het technisch wel redelijkerwijze op die manier mogelijk is.
De opsporing van niet-ingeleverde radiotoestellen en ook de organisatie van de inlevering werd overigens niet door Duitsers uitgevoerd, maar door de Nederlandse politie resp. de PTT.

Zie voor meer details over die inlevering, opsporing etc. mijn in 2009 verschenen boek "Het radiotoestel in de Tweede Wereldoorlog". Het boek met een oplage van 1500 stuks is uitverkocht, maar de in 2010 verschenen Duitse versie is nog wel verkrijgbaar. Zie LINK1 en LINK2.

Gidi

Duitse radio-opsporing in WO2

door ejrietbergen ⌂ @, Schiermonnikoog, 12.09.2024, 08:56 (70 dagen geleden) @ Gidi Verheijen

Hoi Gidi

Je schrijft:

Zie voor meer details over die inlevering, opsporing etc. mijn in 2009 verschenen boek "Het radiotoestel in de Tweede Wereldoorlog". Het boek met een oplage van 1500 stuks is uitverkocht ...

Bij Boekhandel Verkenner in Hoogezand zijn nog negen exemplaren op voorraad.

vrgr, EJ

--
We hebben allemaal twee levens. Het tweede begint als we ons realiseren dat we er maar één hebben.

Duitse radio-opsporing in WO2

door willem kombi @, badhoevedorp, 12.09.2024, 10:22 (70 dagen geleden) @ ejrietbergen

De oscillator van een "super" ( superheterhodine) radio in de 2e ww heeft a: te weinig vermogen om daadwerkelijk uit te zenden. B: technisch is het niet mogelijk. De ingangsafstemkring is afgestemd op de te ontvangen zender. Laten we zeggen 1 megahertz. de midden-frequentie van die radio's lag meestal om en nabij 470 kilohertz. Dat betekend dat de oscillator moet werken op 530 khz. (of 1,470 MHZ , maar komt niet voor)
De ingangskring is voor die frequentie een kortsluiting die het uitzenden verhindert .
Anders lag het bij de recht-uit omtvangers; daar was vaak de mogelijkheid om de ontvanger door terugkoppeling te brengen op het randje van orcilleren , dat verhogde de gevoelligheid.
Ging je over die grens, dan genereerde de radio en de hele buurt kon mee genieten van een huiltoon op die zenderkeuze. Willem kombi

Duitse radio-opsporing in WO2

door gerard ⌂ @, Zeist, 12.09.2024, 11:40 (70 dagen geleden) @ willem kombi

Als voorbereiding op een herhaling van de voordracht over Rafter, op het Radiocafé van 24 september, heb ik een paar aanvullende proefjes gedaan. Zulke proeven kun je thuis ook met heel eenvoudige middelen doen. Gebruik een "Rafter" ontvanger met sterktemeter en liefst een BFO zodat je de opgepikte oscillatorsignalen ook echt hoort. Dan kun je de sterkte van de oscillators van diverse ontvangers vergelijken en ook de frequentie bekijken waarop ze werken. Je kunt met een meetzendertje erbij zelfs ervaren hoe gevoelig een bepaalde ontvanger is voor meetrekken van de oscillator.

De oscillator van een "super" ( superheterhodine) radio in de 2e ww heeft a: te weinig vermogen om daadwerkelijk uit te zenden.

Uitstraling van de L.O. is nooit een echt groot probleem geweest voor radioluisteraars, maar de fabrikanten proberen toch wel een beetje om die uitstraling te beperken of te verkleinen. (Dit staat ook in het mooie artikel over mengen van Geri Glastra in het laatste RHT.) Een Philips BX480A (post-WO2) en een Rogers-Majestic (pre-WO2) vergelijken, leert dat de radio uit 1939 harder straalt.

B: technisch is het niet mogelijk.

Van alle buizenradio's is de uitstraling sterk genoeg om een paar meter te overbruggen. Er is geen enkele twijfel, dat het detecteren van superhets vanuit de straat voor het huis, technisch mogelijk was met techniek uit 1940. De vraag is alleen, of het echt gebeurde.

De ingangsafstemkring is afgestemd op de te ontvangen zender.

Ik heb een paar radio's nog vergeleken met en zonder draadantenne van 20m eraan. Het blijkt (tot mijn verrassing) dat de uitstraling met de antenne eraan eerder zwakker dan sterker is. Ik weet niet precies hoe ik dit moet verklaren, misschien dat de uitstraling vooral van het oscillatorcircuit zelf komt en niet van de antenne. Maar dit is geheel speculatief.

Laten we zeggen 1 megahertz. de midden-frequentie van die radio's lag meestal om en nabij 470 kilohertz. Dat betekent dat de oscillator moet werken op 530 khz. (of 1,470 MHZ , maar komt niet voor)

Voor kortegolf en fm komt zowel upper side injection (osc is zender PLUS middenfrequent) als lower side injection (osc is zender MIN middenfrequent) voor. Bij lange en middengolf is lower side technisch vrijwel onmogelijk, en middengolftoestellen hebben dus altijd upper side injection. Dus voor een zender van 1000kHz moet je de oscillator zoeken rond 1460kHz.
(De technische onmogelijkheid komt voort uit het bereik dat de oscillator zou moeten hebben. De middengolf loopt van 530 tot 1611 kHz ongeveer. Een oscillator voor upper side injection loopt dan van 990 tot 2070, een bereik van ruim 1 op 2 wat makkelijk te realiseren is met een draaicondensator. En LSI oscillator zou verstembaar moeten zijn van 70 tot 1150 kHz, een 1 op 16 ratio wat niet kan met een draaicondensator.)

Duitse radio-opsporing in WO2

door Andries van Dekken. @, Surhuizum, 12.09.2024, 12:17 (70 dagen geleden) @ gerard

In de oorlogstijd zullen er ook nog vele radio's gebruikt zijn met een lage MF frequentie.
In ons land meestal 110 kHz.Dan liggen de ontvangst- en oscillator frequentie veel dichter
bij elkaar en ook de afstemming van de beide circuits.
Deze circuits zijn zodanig ontworpen,dat terugwerking naar het antennecircuit grotendeels
wordt tegengegaan.
-An3s-

--
Keapje 'n Erres, kinne jo werres

Duitse radio-opsporing in WO2

door Sieme @, Niekerk, 12.09.2024, 11:48 (70 dagen geleden) @ willem kombi

ondermengen op middengolf?

--
het experiment heeft altijd gelijk

Duitse radio-opsporing in WO2

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 12.09.2024, 12:07 (70 dagen geleden) @ gerard
Bewerkt door Maurice, 12.09.2024, 12:48

Zijn van die Propaganda bang maak verhalen.

Bedenk hoe krijg je mensen zover om alles in te leveren.

Heden is exact nog steeds met media.
Bewuste manipulatie . Sociale wetenschap wordt zelfs ingezet.

Overheid heeft ook toegegeven daar gebruik van te maken.

Als je er echt goed zelf over nadenkt is de tijd moeite
en energie wat nodig is om daar werk van te maken veel te hoog.

Kan wel met zeer gevoelige en grote richt antennes.
Maar zo enorm duur en bewerkelijk

--
"I haven't even turned this on to see if it works because as long as I don't it might"

Duitse radio-opsporing in WO2

door Goldline @, Oranjedorp, 12.09.2024, 15:02 (70 dagen geleden) @ Maurice

Net zo 'n verhaal dat men snelheidsradar-ontvangers zou detecteren en beboeten.
hoeveel personenauto's rijden er nu wel niet rond met een radar (ook 10Ghz?) op de grill.

--
Cees PA1DBA

Duitse radio-opsporing in WO2

door Laurens @, Zaandam, 12.09.2024, 19:21 (70 dagen geleden) @ Goldline

Die dingen bestaan gewoon. Radardetectors waren en/of zijn detecteerbaar doordat het vaak superregeneratieve ontvangers waren. Die dingen braken een flinke hoeveelheid signaal uit, waardoor je ze prima over tientallen meters asfalt kan detecteren.

Er zijn ook luxere rechtuit-varianten, maar die zijn zeldzaam.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.

Duitse radio-opsporing in WO2

door hoedendoosch @, Amsterdam, 12.09.2024, 19:30 (70 dagen geleden) @ gerard

Hallo Gerard,

e.e.a. is niet heel goed na te gaan. Kranten uit die tijd spreken van technische hulpmiddelen en ook lijsten met serienummers van radio's geleverd aan consumenten die gebruikt werden bij opsporing van toestellen. Wat die "technische hulpmiddelen" inhouden vermeld men niet. De kranten van die tijd stonden onder toezicht van "de mof" en publiceerden alleen nieuws dat alleen paste binnen het straatje van het regime. Zoek eens in Delpher op "inleveren radiotoestellen opsporing"

Ik denk dat men bij het achterhalen van bezitters voornamelijk uit ging van lijsten geleverde toestellen aan consumenten, die immers geregistreerd werden inclusief woonadres. Wellicht speelden luistervergunningen hierbij ook nog een rol.

Als ik goed geïnformeerd ben, heeft Philips in het begin van de Duitsche bezetting alle administratie betreffende serienummers etc. vernietigd om te voorkomen dat deze in handen van de bezetter zouden komen. Neemt niet weg dat de administratie van lokale Philips verkopers nog steeds beschikbaar was in veel gevallen.

De na oorlogse pers spreekt van "het merendeel van de toestellen was ondergedoken", maar in hoeverre is dat waar ? Zoals de hedendaagse pers heeft elke krant van Volkskrant tot Telegraaf zijn eigen agenda. Dus zulke media zijn verre van betrouwbaar.

Pim.

--
En nao 't straevele ein bietje zônneschien.

Duitse radio-opsporing in WO2

door huub.jak @, 12.09.2024, 20:48 (70 dagen geleden) @ hoedendoosch
Bewerkt door huub.jak, 12.09.2024, 21:15

Ik dacht dat het gewoon zo was
Er werd vermeld dat Radio,s ingeleverd
Moeten worden Als men een Radio Binnen huis aantrof
Dan had men een grooot probleem meer niet.... .Denk gewoon Radio Razia
Heb nooit gehoord van met middelen opsporing buiten antennens bezitter ?
Philips werd later Toegevoegd bij de OPTA Wehrmacht werken
zo als anderen Radio merken duits .
,Of Philips daar ook de duisten VALVO van heeft overgehouden ??
waar de Radio,s zich hebben bevinden DUITSLAND ?
Ik ben destijds ook in veeel oude schuurtjes en hokken Zolders geweest
Ik Duitsland maar heb Nooit een Oude philips of ander merken Radio,s zien staan
De Radio,s werden veel onder vloeren verstopt in begraven voor zgz Later
Maar het Bleef LINK .en er was niet altijd stroom om te luisteren
Denk dat een simpel radio daar voor beter was minder stroom gebruik
kompakter om te verstoppen ook er waren veel zelf bouwers ..klein model ..
...
Heb veel na de oorlog duitsers gesproken die waren weg of zeer tevreden
Met de Kleine Philips Phileta U .Zijn konden allen Zenders Zeeer goed ontvangen
Daar mee werd er een niewe grote radio gekocht veel zender waren Pleite .
Maar dat is een ander verhaal
In duitsland wist men wel dat PH .een zeer goede ontvang radio was of IS
Huub

Duitse radio-opsporing in WO2

door Robert Gribnau ⌂ @, Konongo, Ghana, 13.09.2024, 00:20 (69 dagen geleden) @ huub.jak

Valvo was al sinds 1927 deel van het Philips concern.

--
Groet,
Robert

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum