philips eindtrappen in radio's (Algemeen)

door Armand @, 28.09.2024, 07:03 (6 dagen geleden) @ willem kombi

Willem,

John heeft hier ooit op het forum een interessant stukje geschreven over eindtrappen.
Philips baseerde zich op reeds bestaande uitvindingen, patenten en publicaties van anderen.
Philips heeft deze verder uitgewerkt en aangepast.
""[image]
Transformatorloze eindtrappen worden sinds de uitvinding van de audion in 1906 toegepast in radiotoestellen. Het audion patent (inclusief de aansturing van de telefoon) is toegekend aan De Forest in januari 1907.

De "single ended push pull" uitgangstrap is, voor zover ik weet, voor het eerst beschreven door A. Peterson en D.B. Sinclair in de Proceedings I.R.E. January 1952. Ook in 1953 is hier door de heren over gepubliceerd. In deze publicaties wordt er nog wel van uitgegaan dat er een uitgangstransformator wordt gebruikt.

Vervolgens heeft men bij Philips de 800 ohm luidspreker ontwikkeld. Een algemeen patent hierop was hoogstwaarschijnlijk onmogelijk, hoogohmige luidsprekers bestonden al en het ontwerp was in feite volkomen gelijk aan dat van de laagohmige dynamische luidspreker.

Hierdoor geldt dat er alleen deelpatenten mogelijk waren. De feitelijke 800 ohm patenten (als deze bestaan) hebben dus betrekking op zaken die iets te maken hebben met het produceren van hoogohmige spreekspoelen voor luidsprekers (b.v. hoe zet je de dunne spreekspoeldraden trillingsvrij vast).

Ik ben er vrij zeker van dat Philips bij de introductie van de eerste radio met OTL single ended balans geluidsversterker (de Philips BX553A uit 1955) gebruik heeft gemaakt van de publicaties van Peterson en Sinclair. Dit omdat er in een Philips artikel uit die periode (dat in elk geval is gepubliceerd in RE) wordt gerefereerd aan deze publicaties.

Een jaar eerder, in 1954, introduceerde Philips de AG9000 Circlotron versterker. Dit is geen SE versterker, ook geen OTL, maar wel een PP versterker. Het Circlotron patent is van Electro-Voice (1954, Wiggins), hoewel het technische principe al eerder werd gepatenteerd door Hall en door Köykkä. In Europa werd het Circlotron principe ook toegepast door de Belgische firma Carad (b.v. in de MPAS08 versterker uit 1956).

In 1956 werd de Circlotron door Philips geschikt gemaakt voor de 800 ohm luidspreker, simpelweg door de uitgangstrafo weg te laten. Het resultaat was de AG9006. Dit is dus wel een OTL versterker.

Voor wat betreft de eerste Philips OTL HiFi versterkers (AG9006 en AG9007) kan je dus zeggen dat Philips gebruik maakte van de Circlotron patenten (in dit geval de patenten van de Fin Tapio Köykkä uit 1952) en van de eigen Philips ontwikkelingen op het gebied van de productie van hoogohmige luidsprekers.""

link en foto's :
https://circlotron.tripod.com/koykka.gif
Philips BX553A
[image]
Philips AG9006
[image]

Groeten, Armand


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum