Reparatieverslag Philips radio BX591A01 -1949 (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 14.10.2024, 13:49 (1 dag, 12 uur, 35 min. geleden) @ Henk vdB

En de BX580A uit 1948 met zelfde chassis maar andere houten kast.

Op dit overzichtje staan nog een paar kortegolfradio's uit die tijd; zal ongetwijfeld nog niet eens helemaal compleet zijn:

[image]

Het tweede cijfer van het type verwijst naar het modeljaar dus bv BX580 is van 1948.

Het eerste cijfer geeft een luxe-klasse aan. In die tijd werd bakeliet als goedkoop minderwaardig materiaal gezien en het werd voor de goedkopere modellen gebruikt, de 4-typen. Vanaf 5 werd hout gebruikt. Voor de uitvinding van het bakeliet sprak men over drie "Koninkrijken" van materialen, namelijk Mineraal, Plantaardig en Dierlijk. Minerale materialen waren ijzer, steen, etc, zeg maar alle dode spullen uit de grond. Plantaardige materialen waren hout, katoen, vlas. Dierlijk was leer, been, hoorn (voor brillen), wol. Voor de uit te vinden kunststoffen werd vast de term vierde koninkrijk (fourth kingdom) bedacht.

Voor toestellen in deze tabel voor Europa werd tot nivo 4 kunststof gebruikt en vanaf 5 hout. Ik ben 1 tropentoestel van nivo 5 tegengekomen en dat was de BX505 van bakeliet. Je kunt op 1 voorbeeld nauwelijks conclusies trekken, maar ik dacht dat men misschien hier toch nog even kunststof gebruikte omdat hout in de tropen nogal vergankelijk is.

De 6-typen vanaf 1948 hebben meestal twee eindbuizen en verdelen de kortegolf over zes banden. De BX660 en BX665 hebben maar 3x kortegolf maar daarin wel een heel speciale bandspreiding waardoor er zes omroepbanden worden gespreid, de "hapjescondensator".


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum