gezocht: A415 en NSF plaatje (Gezocht)

door Gidi Verheijen ⌂ @, Buchten, 22.10.2024, 02:37 (18 uur, 51 minuten geleden) @ Erwin 5huizen
Bewerkt door Gidi Verheijen, 22.10.2024, 02:47

De NSF4 met serienummer 4349 ken ik als een toestel zonder kast.
Het is een toestel met een bijzondere historie. Het toestel werd bij de verplichte inlevering van mei-juni 1943 in Emmen ingeleverd door een inwoonster (naam bij mij bekend) en heeft in het inleveringsregister volgnummer A524. In juli 1943 werd het toestel, samen met de andere toestellen uit Emmen en van de zuidelijke gemeenten van Drenthe, afgevoerd naar Kamp Westerbork. Het demonteren van die toestellen was toen een dagbesteding van de gevangen Joden. Daarbij is de NSF4 met serienummer 4349 aan slopershanden ontsnapt, want na de bevrijding was dat een van de toestellen dat onaangeroerd teruggevonden werd.

Op basis van het serienummer 4349 verwacht ik dat je toestel een batterijtoestel is. Je spreekt over een gelijkstroomtoestel, maar dat is van latere datum (en altijd met een schaalluidspreker op het typeplaatje). Batterijtoestellen worden, zoals de naam zegt, met batterijen gevoed. Gelijkstroomtoestellen werken op gelijkstroom uit het net. NSF4-gelijkstroomtoestellen zijn overigens erg zeldzaam.
Een rond typeplaatje van een batterijtoestel met een hoornluidspreker kan ik je niet leveren. Ik heb wel een plaatje met een hoornluidspreker van een halfwisselstroom-toestel (met een wisselstroomteken onderaan op het plaatje) en met serienummer 7738. Zie foto hieronder.

[image]

Veel NSF4-toestellen hebben een ander serienummer op het chassis dan op de kast. Dat betekent dat het chassis ooit in een andere kast is gestoken.
Bovenstaand plaatje wil ik je wel ter beschikking stellen, mits je bij het toestel een aantekening voegt over de herkomst van het plaatje, zodat de verschillende serienummers hier worden verklaard.

Verdere afhandeling per e-mail.

Gidi


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum