Rem/keerrooster (Algemeen)

door MarcelvdG @, 08.12.2024, 09:33 (129 dagen geleden) @ Robert Gribnau

Als het schermrooster al is verbonden met de anode, vervalt de normale functie van het rem/keerrooster (= het voorkomen van het terugkeren van uit de anode losgemaakte electronen naar het schermrooster) omdat het schermrooster dan steeds de zelfde potentiaal heeft als de anode.

Toch oefent het rem/keerrooster nog wel enige invloed uit omdat het (meestal) op het potentiaal staat van de kathode. Door het rem/keerrooster ook met de anode te verbinden, neemt de steilheid van de buis iets toe, zij het maar erg weinig.

Er zijn overigens erg veel voorbeelden van schema's van (voor)versterkers e.d. waarin pentodes op deze manier, dus met schermrooster en rem/keerrooster verbonden met de anode, worden toegepast.

Bij het als triode schakelen van een pentode verbindt men het keerrooster ook wel eens met de kathode. Als ik je goed begrijp, leidt dat tot een wat lagere steilheid, daarnaast zal de capaciteit tussen anode en kathode natuurlijk wat toenemen.

Waarom doet men dat dan? Om te voorkomen dat er te veel stroom door het keerrooster gaat lopen misschien? (Als het keerrooster al in de buis met de kathode verbonden is, heb je natuurlijk geen keuze.)


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum
[x]
[*]