GM6009 afgeregeld! (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 27.02.2009, 15:44 (5747 dagen geleden) @ Francesco

Hallo forummers,

ben vandaag bezig geweest met mijn nieuwe GM6009 af te regelen op de wisselspanningsbereiken, gezien de aanwijzingen te laag waren.
Hiervoor moesten voor de bereiken 1 - 3 - 10 - 30 - 100 en 300 V respectievelijk de weerstanden R25...R30 (welke dan in serie komen te staan met de draaispoelmeter) bepaald worden.
Voor de bereiken tot 10 V heb ik gebruik gemaakt van de GM2315 RC-toongenerator, en wel van een sinus van 1000 Hz.
Ik heb dan afgeregeld op halve en op hele schaal, en vervolgens de juiste waarde van de betreffende weerstand bepaald.
Voor de spanningen hoger dan 10 V (de GM2315 geeft L.F. af tot max. 10 V eff), heb ik iets anders bedacht.
Een kleine trafo 220 - 220 met hierop een potmeter 50K als spanningsdeler.
Dit is een "harde" spanning die niet zo impedantiegevoelig is als de L.F. spanning uit de toongenerator. Over de meetklemmen stond natuurlijk een digitale meter geschakeld, samen met een AVO 8 (wonderbaarlijk hoe nauwkeurig deze is vergeleken met de digitale meter).

Met de potmeter kon ik mijn spanning helemaal traploos regelen, tot 220V, en zo heb ik telkens op halve en volledige schaal de betreffende weerstandswaarde gekozen.
Wat mij opviel is dat de waarden die ik geplaatst heb, velen malen lager zijn dan de originele weerstanden, maar dit is dan ook te begrijpen indien we denken dat er zéér kleine stromen vloeien, en dus al grote weerstandverschillen nodig zijn, om een kleine spanningsverhoging over het draaispoelinstrument te laten vallen.

Mocht ook nog een blijken dat de "ruw" aangeduide spanning op de toongenerator GM2315 ook redelijk nauwkeurig is!

[image]

Afregelen van het meetbereik, 1V volle schaal

[image]

De nieuwe weerstanden voor het wisselspanningsmeetgebied

Nu valt het apparaat weer fijn binnen de specificaties!

Nog veel hobbyplezier aan allen!

Groeten,

Francesco:-P

Toch heb ik zo mijn bedenkingen tegen de uitgevoerde werkzaamheden. Waren de weerstanden die je hebt vervangen echt verlopen? Volgens mij zitter er origineel metaalfilmweerstanden in. Die soort weerstanden zijn volgens mij redelijk stabiel. Kwam uit de hulptransformator een sinusvormige spanning? Anders is het goed mogelijk dat de meters niet hetzelfde eindresultaat laten zien. Kleine trafos willen nog wel eens in het verzadigingsgebied werken.
Je noemt de lf generator niet hard, maar de belasting stelt in dit geval niets voor, ca 10M ohm. Als je trouwens de uitgangsspanning van een generator meet, dan zet je hem op de juiste waarde, onafhankelijk van de belasting. Het klinkt dan gek, maar door de instelling en correctie met de hand, is de inwendige weerstand schjnbaar nul ohm geworden. De verklaring van de kleine stromen en dus andere weerstanden is voor mij niet duidelijk.
Overigens kun je de uitgangsspanning van de toongenerator wel opkrikken, door daarachter een traf0 te zetten. Je moet dan wel de output met de scope en een voltmeter controleren, op de juiste vorm en amplitude.
Ik heb zelf een GM6008 en zal een controleren of daar ook dergelijke grote afwijkingen in zitten.

Henk Roovers


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum