Foto's van de Philips 37A Luistervink (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 28.02.2009, 13:13 (5750 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Als ik de ombouw van ontvangst van één naar twee zenders (Hilversum I en II), beschreven in het het NVHR tijdschrift van december 1993 goed lees, wordt er over slechts één toltrimmer gesproken. Met deze oorspronkelijke toltrimmer waarmee de radio is afgeleverd kon alleen de zender Herrijzend Nederland worden ingesteld.

[image]

Met de toltrimmer C4 werd oorspronkelijk Herrijzend Nederland ingesteld (415 meter). Na de ombouw wordt met deze toltrimmer Hilversum ingesteld (301 meter). In de stand 301 wordt C3 immers niet gebruikt.

De ombouw werd meestal uitgevoerd in een service werkplaats. In plaats van de schakeling die je hierboven ziet gebruikte men daar om praktische redenen meestal een extra toltrimmer 30 pF met daaraan een condensator parallel. Op die manier kan je immers veel eenvoudiger afstemmen op Herrijzend Nederland (415 meter).

Het toestel van Wim Stuiver is ook op deze manier omgebouwd (met een extra toltrimmer). Een tweede voordeel is dat je de achterwand niet hoeft af te nemen om het toestel bij te trimmen.

P.s. er schijnt een aantal namaak luistervinkjes in omloop te zijn, die ooit uitgegeven zijn voor echt. Ik ben wel eens benieuwd hoe je ze kunt herkennen en onderscheiden van een originele.

Er staat een foto met 2 van dergelijke namaakvinken op mijn website. Aan de buitenkant kan je ze eenvoudig herkennen aan de verhoging op de bovenplaat. Bij de echte 37A is deze ingeperst, de namaakvinken hebben een los plaatje dat er is opgelijmd. Aan de binnenkant zie je het ook snel, het chassis is van dikkere plaat, de luidspreker is niet uit 1944/1945, de seleencel is vervangen door iets anders, de luidsprekertrafo komt uit een later Philips U-toestel, de afvlakelco is geen oorlogsproductie, enz

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum