restauratie – hoe ver ga je (Algemeen)

door Alco Bouwense @, Vlissingen, 29.03.2025, 22:23 (3 dagen geleden) @ WimSch

In eerste instantie vind ik het leukste van de radiohobby om een defecte radio zo te repareren, dat deze weer speelt, mogelijk met dezelfde prestaties af fabriek.
Dat vereist dus, dat alle defecte onderdelen vervangen worden door goede, vervangende onderdelen. Nu is het zo, dat bijvoorbeeld goede condensatoren niet meer in de voor die tijd gebruikte vorm en behuizing verkrijgbaar zijn. Nogmaals, dan hebben we het hier over repareren ! Als er geen duurdere onderdelen defect zijn, denk aan voedingstrafo's, of zeldzame buizen etc. , dan valt het qua kosten nog wel mee. En als je zelf de benodigde kennis en kunde bezit, dan scheelt dat ook behoorlijk.

Als je over werkelijk restaureren praat, dan wordt het al snel een andere verhaal, want dan wil je de radio in de zelfde staat hebben, als het toestel nieuw de fabriek heeft verlaten. In mijn beleving, en dat is puur persoonlijk, is restaureren alleen zinvol bij zeldzame toestellen. Denk aan onderdelen na maken. De vraag is zelfs, of je dat toestel dan wilt laten functioneren. Bij een origineel toestel, welke nog nooit is gerepareerd, is elke ingreep eigelijk uit den boze, tenzij de ingreep ongedaan gemaakt kan worden.

Een tussenweg is, bijvoorbeeld vervangingsonderdelen van een authentieke behuizing voorzien, zodat je de originaliteit voor een deel benadert.
De radio kan dan toch nog functioneren.
Voorbeeld: defecte afvlak elco's kan je voorzien van een nieuwe inhoud (moderne elco's).
De beruchte philips teercondensatoren kan je vervangen door een moderne condensator in een behuizing van een stukje zwarte installatiebuis (bouwmarkt) en siliconenkit. De uiteinden afdichten met zwarte polymaxkit. De tekst op zo' n gereviseerde condensator kan je door geprinte papieren labeltjes aanbrengen.
Ik noem hierbij uitdrukkelijk condensatoren, omdat dat in het algemeen de meer kritische onderdelen zijn, welke in defecte toestand veel schade aan de radio kunnen veroorzaken.

Het mag duidelijk zijn, dat er tussen repareren en restaureren een groot verschil zit, ook financieel. Het is maar net, wat je er zelf voor over hebt en zeker zo belangrijk, wat het doel is van het verkregen toestel.
Deze kwesties zijn al meerdere malen de revue gepasseerd.
Maar dat is ook zo met meerdere (verzamel) hobby's.

:-)


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum
[x]
[*]