Wharfedale Valdus 100 boxen. (Algemeen)

door Kees van Dijke ⌂ @, Heerlen, 18.03.2009, 07:35 (5732 dagen geleden) @ RR1957
Bewerkt door Kees van Dijke, 18.03.2009, 07:43

MOSFET's zijn een tijd lang in geweest toen er nog geen Ringemitter transistoren waren. Mijn ervaring is dat deze iets sterker waren in het basbereik, maar de rest klonk ook prima.

Wat de IMF luidsperkers betreft, ik weet niet hoe het impedantie technisch zit. Bij 4 Ohm of lager kan de versterker inderdaad bloedheet worden. Overigens mag het koelblok tot 95° heet worden.
VErder kan het zijn dat de versterker vrij stevig in class-AB staat met meer de nadruk op richting Class-A, dan wordt ie al heel warm als die niks doet.

Tegenwoordig worden MOSFET's in de vorm van HEXFET's bij Class-D versterkers gebruikt en inmiddels heeft Class-D zich ook geod bewezen. Eveneens
wat sterkere lagen tonen weergave en minder agressief in het mid-hoog, terwijl het tophoog weer goed overeind blijft. Dit hoor je o.a. als je boxen hebt met Ribbon tweeters. Vervorming van Class-D ligt nu 4 plaatsen achter de komma, waanzinning hoge dempingsfactor van 2000 (niet echt van belang, want alles van 10 of meer is al goed) en een ruisvloer op -140 dB.

Ander leuke topologie is Class-TD. Is in feite class-AB, waarbij de voedingsspanning in SMPS vorm mee varieert. De eindtrap zijn gewone transistoren terwijl het schakelen weer eveneens plaats vindt met FET's. Deze topologie is het meest allround naar mijn idee en vereningen de meeste eigenschappen van alle soorten versterker topologiën als het om geluidskwaliteit gaat.
Helaas vind je dit niet in de consumenten brache.

In simpele vorm heb je ook nog class-H. Meestal wordt dan in 2 of 3 stappen geschakeld met werderom HEXFET's.

Bericht is wel wat off-topic geworden, maar zo hoop ik wel een beeld te scheppen qua geluid van verschilende soorten versterkers.
Overeenkomst met buizen en FET's is de aansturing als aangelegde spanning.

groetjes,
-=Kees=-


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum