replica batterij Eveready E233 (Algemeen)

door Loek @, Exloo, 29.02.2008, 15:21 (6111 dagen geleden)

Hallo forumlezers,

Hier alweer een voorbeeld van een replica batterij.

Op de laatste beurs in Emmen heb ik de portable radio van Emmerson type 856 gekocht. Dit is een zeer klein buizenradio-tje met in de eindtrap twee transistors. Over deze radio zal ik later een reparatie verslag maken.

Ik wil het nu hebben over de twee batterijen in deze radio. De anodebatterij is van het type Eveready 415 (45 Volt) Deze batterij is in meerdere type radio’s al toegepast en daar heb ik ook al verschillende repro’s van gemaakt.

De batterij voor de gloeispanning welke in de emmerson 856 zit was voor mij nieuw. Hier is het type Eveready E233 (NEDA 1300) toegepast . De spanning is 4,2 volt het aantal mAh is mij (nog) onbekend. Op Internet kon ik geen gegevens vinden ook niet een direct bruikbare kopie van het omhulsel.

Wel vond ik ergens een foto van de radio met de batterij er nog in.
[image]

Dit is voor mij de basis geweest om de batterij na te gaan bouwen. Ook het omhulsel heb ik hiervan nagemaakt. Via de kastmaat op de foto en de werkelijke maat kon ik de batterij maten bepalen. De maat blijkt gelijk te zijn aan die van een C-cell. Voor de zekerheid dit ook nog uitgeprobeerd in de radio en het past goed.

De radio gebruikt bij 4,2 volt ongeveer 42 mA daarom heb ik als alternatief gekozen voor 3 Ni-MH oplaadbare penlites (AAA) van 1200 mAh. De speelduur is dan ongeveer 30 uur.

Er zijn ook andere alternatieven er is bijvoorbeeld een Lithium Ion batterij van 3,7 volt (in C cell uitvoering) met een vermogen van 3300 mAh inclusief een interne bescherming tegen over en onder laden. Echter deze batterij is nog vrij nieuw en daardoor nog duur en ook (in Nederland) moeilijk te verkrijgen.

De iets lagere spanning van de 3 * Ni-MH (nominaal 3,6 volt) is geen bezwaar immers de buisjes in de radio hebben een nominale werkspanning van 1,25 volt en er staan hier in serie dus totaal 3,75 volt. Ook bereiken de Ni-MH batterijen de spanning van 1,2 Volt pas wanneer ze een tijd gebruikt zijn. Uiteraard heb ik eerst uitgeprobeerd of de radio een lange tijd goed speelt.

Als basis materiaal heb ik gebruikgemaakt van een oude 1,5 Volt C-cell. De batterij is uit elkaar gehaald door eerst de felsnaad aan de achterzijde weg te slijpen. Het enige wat extra nodig was is een stukje rond epoxyhars printplaat

[image]

Hierna de batterij in serie doorverbonden en de (oude) pluspool plaat nadat deze kleiner is gemaakt solderen op het ronde stuk epoxyplaat. Het overige koper op deze plaat verwijderen. Het was nog wel even wennen maar de (voor ons bekende) plus pool is bij deze batterij de min!
Aan de binnenkant zijn 3 moertjes gesoldeerd voor de bevestiging van het epoxy plaatje. De bodemplaat (in dit geval dus de plus) zit vast gesoldeerd op het blikken omhulsel.

[image]

Nadat de onderdelen in elkaar gezet zijn en het papieren omhulsel is aangebracht ziet het resultaat er zo uit:

[image]

[image]

Voor het opladen van de batterij had ik al een universeel laad apparaat gemaakt. Wat ik kan instellen op de spanning en stroom.


Met vriendelijke groet,

Loek


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum