kast philips 998A (Algemeen)

door Hans, 01.03.2008, 15:47 (6110 dagen geleden)

Wie kan mij helpen?

Sinds kort ben ik in het bezit van een philips 998A. Een imposant toestel, en ik ben er dan ook erg content mee. Technisch is hij in prima staat, maar zoals zo vaak is de kast in een mindere staat. Diepe krassen in de lak maken het er niet mooier op. Nu wil ik de kast graag opnieuw in de lak zetten, en daar wil ik waterbeits voor gebruiken om de kleur te geven. Nu mijn probleem: hoe heten de kleuren die voor dit type gebruikt zij (de donkere en de lichtere). Is dat noten, donker eiken, kersen, wie kan het mij vertellen. Ik moet natuurlijk wel de goede kleur waterbeits bestellen.

Ik zou erg blij zijn als iemand mij hiermee kon helpen.

vrgr

Hans

kast philips 998A

door Eelco @, 01.03.2008, 16:03 (6110 dagen geleden) @ Hans

Hallo,

Het donkere gedeelte is notenbruin en de lichtere stukken kun je met transparante lak doen,de kleur word dan vanzelf goed.Succes!


Grzz Eelco.

kast philips 998A

door Hans, 01.03.2008, 16:23 (6110 dagen geleden) @ Eelco

hee, hartstikke bedankt. ik ga het proberen.

vrgr

hans

kast philips 998A

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 01.03.2008, 18:22 (6110 dagen geleden) @ Hans

Hallo Hans,

Waterbeits is prima te mengen. Heb ik zelf ook al enkele malen gedaan. Eerst de zakjes oplossen in de aangegeven hoeveelheid water en dan een eetlepel (of iets meer, afhankelijk van de oppervlakte die gebeitst moet worden uiteraard) van kleur die het ongeveer moet worden (altijd iets lichter dan de gewenste kleur) in een ander potje doen. Dan bijdruppelen met een donkerder tint tot het goed is.

Of het goed is kun je controleren door een vergelijkbaar stuk hout als van de kast in te smeren met de waterbeits. In natte toestand zal het ongeveer de uiteindelijke kleur zijn. Droogt de waterbeits op voordat je het hebt kunnen beoordelen, dan weer nat maken met terpentine (niet met water, dan loopt het uit, of maak je vlekken).

En het is beter om de uiteindelijke kleur in meerdere dunne lagen aan te brengen, zodat je de tint langzaam opbrengt. Gewoon de gewenste kleur een beetje verdunnen met nog wat meer water.

Maak het vooral bij de oudere toestellen niet te nat, omdat sommige lijm die het fineer op de houten kast houdt, niet altijd even waterbestendig is. Drijfnat is dus niet goed, gewoon natstrijken met een kwast, zonder dat je druppels trekt kan meestal geen kwaad. Of na beitsen het overtollige nat met een doekje afnemen.
Aan de andere kant kan het best ook zo zijn dat als de lijm door de ouderdom wat losgelaten heeft, door het toegevoegde water weer grip op het fineer krijgt. Goed aandrukken na natmaken kan dus ook geen kwaad.

Groeten,

Matthias

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum