Tweamz AM-zendertje met P-buizen (Algemeen)

door Otto Tuil ⌂ @, Drenthe, 29.03.2009, 09:20 (5750 dagen geleden)

Best lezers,

Omdat het gisteren de hele dag regende, heb ik de tijd besteed aan het bouwen van de Tweamz met P-buisjes. Zoals ik eerder berichtte, heb ik uit een oude sloop Handysound de voedingstrafo kunnen halen met een 300 mA gloeiwikkeling. Voor "de mooi" heb ik gekozen voor de PCF200 als basisbuis, omdat zo alle buizen dezelfde afmetingen krijgen. De PCF200 heeft verder als voordeel dat de het remrooster van de pentode apart naar buiten wordt gevoerd, waardoor het schema niet echt gewijzigd diende te worden. De PCF200 is bovendien een buis die in iedere "rommelbak" te vinden moet zijn (mocht iemand ze nog zoeken, dan kan die wel een paar gratis van mij krijgen). Een klein nadeel is wel dat ze een decalvoet hebben, en niet ieder heeft die op voorraad. Als alternatief zou een PCF80 gebruikt kunnen worden, maar dan moet je wel even wat experimenteren met de componenten van de oscillator, omdat daar het remrooster interen is doorverbonden met de kathode. Hieronder volgt het schema, voor de werking verwijs ik graag naar het artikel over de Tweamz.


[image]

--
Ohm sweet Ohm...
[image]

Tweamz AM-zendertje met P-buizen

door Paul Brouwer @, Haarlem, 29.03.2009, 11:34 (5750 dagen geleden) @ Otto Tuil

Hallo Otto,

Je bent mij net een slag voor. Ik had een soortgelijke schakeling in gedachten,
maar dan met 2x ECF82 en 1 EF40.

De spullen heb ik nu in huis, dus het experimenteren kan beginnen. :-D

Groet,
Paul

--
[image]

Tweamz AM-zendertje met P-buizen

door fred101 ⌂ @, Waardenburg, 30.03.2009, 11:50 (5749 dagen geleden) @ Otto Tuil

Ik ben nu ook bezig met jou zendertje. Leuk ontwerp. Ik heb alleen ook een EF80 voor het AF deel gebruikt. Ik had eerst ook een pentode ipv die ECC gebruikt en dan schermroostermodulatie maar de oplossing van jou is iets makkelijker voor de gebruiker omdat er anders weer een pi-filter achter moet. Ik heb er alleen een vraag over. Je gebruikt twee varco's. Een voor de afstemming en een voor de ECC. Die hangt zwevend tov aarde. Dat moet dus een losse tweede varco zijn. Hoe laat je die synchroon lopen. De definitieve komt nu op een oud chassis met 2x500pF dus die moet ik met een padder nog even inknotten. De tweede bank is niet goed meer maar was toch niet bruikbaar voor de tweede kring. Hij is wel geisoleerd opgehangen maar de as verbind beide dus hij is toch altijd geaard via de eerste helft die met een draad aan massa zit.

Ik heb ook als experiment de oscillator gemoduleerd op G2. Dat ging ook maar gaf maar iets van 30-40% modulatie en klonk niet echt. De oscillator werd wat instabiel.
Fred

--
Fred\'s opvangtehuis voor verweesde buizenbakken
http://www.pa4tim.nl

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum