Mijn geweldige nieuwe aanwinst (Techniek Radio/TV)

door Pieter Vos @, 02.04.2009, 10:34 (5713 dagen geleden) @ mfb

Beste Pieter,

Dat is een mooi verhaal;-) Wat je zegt komt overeen met wat ik
van de verkoper te horen heb gekregen. Ze hebben hem inderdaad terug omgebouwd naar een 220V toestel.

Moet ik nu ergens speciaal opletten tijdens het opstarten van deze radio?
De luidspreker heeft Henk voor liggen! Nogmaals bedankt Henk, deze radio zal weer lekker gaan spelen, heb te horen gekregen. Alleen vraag ik me af waar de luidspreker draden zitten. Er zijn er 2 losgeknipt, wat ik zo kan zien. Alleen is dit wel de goede draad? Wellicht zien jullie het op de foto.

De servicemanual krijg ik ook toegestuurd, waarnaar ik eens even een blik ga nemen, wat ik zowieso moet vervangen bij dit toestel.

Als ik de buisvoetjes wil schoonmaken, hoe kan ik dit het beste doen?

Groeten,

Remco

Hallo Remco,

Voor het opstarten van je radio en schoonmaken van buisvoetjes/buisvoethouders zie de "tips en trucs" op dit forum.

Als je niet beschikt over een variac dan kun je ook opstarten met gloeilampen in serie geschakeld met de radio. je begint dan met een 25 watt lamp. Als deze fel brandt zal er ergens kortsluiting zijn, bijvoorbeeld in het netsnoer of (helaas) in de voedingstrafo zelf. Laten we hopen dat laatste maar niet. Als de lamp niet brandt, is er ergens een onderbreking in de bedrading. Als de lamp eerst even wat feller oplicht en dan zachter gaat branden, is de voeding van de radio zeer waarschijnlijk in orde.

Vervolgens laat je de radio minimaal 30 minuut in bedrijf met de 25 watt lamp in serie. Dan probeer je sterkere gloeilampen (40, 60, 75, 100 watt). Telkens laat je de radio minimaal 30 minuut met elke lamp in bedrijf. Bij sterkere gloeilampen zul je zien dat de gloeidraden van de buizen ook feller oplichten. Ook kun je meten dat de spanning op de voedingselco hoger wordt. Maar juist dat mag niet te snel gaan, vandaar steeds die minimale tijd van 30 minuten. Mogelijk begint bij een 60 of 75 watt lamp in serie met de radio deze ook al te spelen op een sterke zender.

Als alles goed gaat kun je uiteindelijk de radio onder toezicht op 230V laten spelen. Vervolgens is het heel belangrijk met de service documentatie de gloeispanning, de voedingsgelijkspannings (op de elco) en de spanningen op de buizen te controleren om zo defecte onderdelen op te sporen. Doe dit vooral bij de stuurroosters van de EL42 eindbuizen, de koppel condensators (C90, C91) naar deze stuurroosters willen nogal eens lek zijn Deze C's kunnen beter preventief vervangen worden door nieuwe liefst minimaal 630 V typen.

Gelukkig is Philips bij dit toestel zo verstandig geweest de anode condensators (C93, C94) van de eindbuizen naar de voedingsplus te verbinden. Bij eventuele kortsluiting van deze C's zal er in deze situatie geen schade aan de UGT optreden, wel zal het geluid flink zachter worden. (Maar al te vaak wordt de anodecondensator van de eindbuis naar aarde gelegd met in geval van kortsluiting een verbrande UGT. Het preventief omleggen van deze aarde aansluiting naar de voedings plus voorkomt deze ellende.)

Aansluiting van de inwendige luidspreker. In de service doc staat een tekening waarop te vinden is hoe de draden van de uitgangstrafo naar de LS zijn aangesloten.:-)

Succes ermee, Pieter.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum