brom niveau BX253 U (Techniek Radio/TV)

door Loek @, Exloo, 09.03.2008, 15:30 (5916 dagen geleden)

Hallo forum lezers,

Voor de verandering ben ik maar eens begonnen aan een U-radio die ik dagelijks gebruik. De klacht (van mij vrouw) was dat de brom steeds harder werd.
De voedingscondensator van 50 en 100 uF had ik al een keer vervangen. Toch voor de zekerheid even maar even gecontroleerd en deze zijn volgens mij nog goed. Ook zijn in het verleden al diverse condensatoren vervangen (kopel, ratel, etc). Ook deze nogmaals nagemeten en zijn alle goed. Het bijplaatsen (tijdelijk) van een extra condensator van 50 uF geeft geen verbetering. Ook de eindbuis en gelijkrichter vervangen dit geeft ook geen verbetering. De brom komt niet uit voorliggende delen in de radio want als ik het rooster van de eindbuis kortsluit dan blijft de brom. De voedingsspanningen maar ook de spanningen op de eindbuis kloppen met de waarden die op het schema staan.

De smoorspoel maakt deel uit van de uitgangstransformator. Ik krijg het idee dat daar de meeste brom vandaan komt. Eigenlijk als de radio net aan staat (dus nog koud) dan hoor je al brom. Zelf vind ik dat het brom niveau wel meevalt, maar wat is nu juist?

Op de voedingscondensator van 100 uF meet ik 20 Volt top-top rimpel en op de voedingscondensator van 47 uF meet ik 1 volt rimpel. Heeft iemand al eens metingen gedaan (voor wat betreft het bromniveau aan deze radio?


Graag jullie reacties met vriendelijke groet,

Loek


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum