Remco,
Mooi toestel, ik heb het zelf ook, en speelt uitstekend.
Kast vind ik zo op de foto te zien niet echt fraai overgelakt, maar daar zou ik zo even nog niks mee doen.
Paar dingen om op te letten: die metalen snaar zoals Maurice zegt. Die eerst van de schaalaanwijzer losmaken voordat je het chassis eruit trekt.
Ook de diverse draden naar de luidspreker los solderen uiteraard, en dat schakelaartje bovenaan even losmaken.
1805: voorlopig lekker laten zitten, dit is een goede vervanger voor de 1823 die zeer moeilijk te vinden is. 1805's zijn er genoeg, ik weet er nog wel een voorraadje te liggen bij diverse mensen
E446: is dat een Telefunken equivalent?
AL4: hoort er niet in, er hoort een E443H in te zitten met pennenvoet. Is ook een latere vervanging geweest.
Elco's horen twee 'paddo's' in te zitten.
Waar verder op te letten: koppel condensator naar de eindbuis. Die was bij mij zo lek als een mandje. De rest van de condensatoren heb ik in mijn radio fijn laten zitten, er was totaal geen reden om die te vervangen. De condesatoren in het 'blik' idem, die meetten nog perfect.
Begin bij het begin.
Radio eerst voorzichtig opstarten zonder buizen er in, en meten of je geen kortslutingen (gloeilamp in serie) hebt. Dan meten of je de gewenste wisselspanningen (gloei en hoogspanning) op de buisvoetjes hebt.
Radio eerst voorizchtig opstarten met alleen de gelijkrichter, en de spanning LANGZAAM opdraaien. Meten of je hoogspanning krijgt op de diverse punten waar je die kan verwachten. Voer de spanning echter niet te hoog op, indicatie dat er hoogspanning is is voldoende. Zoek in de documenatatie waar de laagste schermrooster/anodespanning staat, en voer de spanning langzaam op totdat je die waarde op dat punt meet. Dan kun je eventueel onderbemeten condensatoren niet zo gauw beschadigen door te hoge spanning.
Dit geeft je dan meteen een goede gelegenheid de teerknollen te controleren.
Die staan meestal netjes tussen een weerstand en massa geschakeld, en door de spanning over die knol en de weerstand te meten kun je al bepalen in hoeverre ze lek zijn. Koppelcondensator naar eindbuis idem.
Zie verder tips en truuks lijkt mij. En de diverse discussies over dit toestel in het archief.
Groeten,
Matthias
EDIT: die zogenoemde 'elco' die je niet kunt plaatsen naast de voedingselco is een condensatorblok (dat ding met schroefdraad bovenop) en wel degelijk origineel.
Volumeknop en afstemknop zijn volgens mij ook niet origineel.
Rammelende gelijkrichter zal wel komen door glazen isolatiebuisjes rondom de draden in de bakelieten huls, of door losse lijmdeeltjes aldaar.