BX253-u weerstand vervangen - juiste waarde? (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 11.03.2008, 21:30 (5913 dagen geleden) @ Erwin

Geachte experts,

Ik heb eindelijk mijn mooie toestelletje de philips bx253-u weer aan de praat. Er bleek na lang zoeken een weerstandje stuk te zijn. Dit is nr R 26 met volgens het schema een waarde van 10000 ohm. Deze weerstand loopt vanaf de elco naar de UCH81. Ik heb deze moeten vervangen door een weerstand met 15000 ohm. Het radiootje draait als een trein maar... kan dit zo of mol ik iets als ik het zo laat? Wat is de functie van deze weerstand?

En vraag 2: Wat is de functie van condensator C81? DIt was een teerpotje dat er nu tussenuit is maar dit lijkt geen effect te hebben (moet nog een nieuwe terugzetten maar dat bleek ik vergeten te zijn kwam ik achter).

Zie onderstaand het schema:

http://www.radiodatabase.nl/toestellen/philips%20buizenradio%20na%20wo2/BX253U/BX253U.pdf

Bedankt alvast

Vr.gr


Erwin.

C81 dient voor ontkoppeling van de anodespanning van de triode. De anodestroom van de eindbuis levert spanningsvariaties op de voedingsspanning van het toestel. Als dat bij een van de voorversterkerbuizen terecht komt, kan dat leiden tot oscilleren.
De weerstand van 15 kilo ohm zal niets stuk maken in je toestel. De ontwerper heeft echter gemeend dat het 10 K ohm moet zijn, dus ik zou hem gewoon weer de originele waarde geven

Henk Roovers


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum